≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Vučić i Pristorijus se obraćaju javnosti: Sastanak u zgradi Generalnog sekretarijata

E. S.

Vreme čitanja: oko 12 min.

Vučić se sastao sa ministrom odbrane Nemačke

  • 30
Aleksandar Vučić i Boris Pistorijus Printskrin/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom.

Sastanak je počeo u 15.30 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik Vučić kaže da je razgovor bio otvoren i iskren, i da je zadovoljan zbog toga.

- Nemačka je naš najvažniji ekonomski partner, oni su na prvom mestu. Druga je NR Kina. Nemačka je ubedljivo najznačajniji partner. Naš izvoz je milijardu i sto miliona, ukupno je to oko 11 milijardi. To pokazuje značaj Nemačke - kazao je on.

Vučić ističe da Srbija ima veći BDP nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno, ali da moramo da nastavimo da napredujemo.

- Članstvo u EU je za nas ključno, i ja sam rekao ministru Pistorijusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta u regionu.

Obraćanje Borisa Pistorijusa

Nemački ministar odbrane kaže da je razgovor bio kratak ali iskren, i zahvalio se predsedniku Vučiću.

- U našem zajedničkom interesu je da na zapadnom Balkanu vladaju mir i prosperitet. Srbija je važan ekonomski činilac na Balkanu i važan partner Nemačke - rekao je Pistorijus.

On ističe da vidi veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu.

- Važno nam je da Srbija ne podrži secesionističke tendencije u RS, a moram reći i da eskalacija donosi štetu perspektivi članstva u EU. Mudrost političkog života je da svako mora napraviti kompromise, moramo premostiti prošlost i da sprečimo spirale eskalacije - kazao je Pistorijus.

Nemački ministar kaže da je imperativ za sve da se vrate pregovoru, govoreći o KiM.

- Pozvao sam na dijalog i u Prištini, i mislim da se svaka mera mora donositi na adekvatan način, sa prelaznim rokovima. Tu govorim o dinaru. Niko ne sme da zaoštrava situaciju - kazao je on.

Pistorijus kaže da je Rusija donela rat u Ukrajinu, koji traje već dve godine.

- To je pokušaj podrivanja našeg načina života u slobodi. EU i NATO podržavaju Ukrajinu, i uradićemo sve da podržimo Kijev. Sankcije su važno sredstvo za to, i Srbija bi se kao kandidat trebala pridružiti sankcijama - kazao je nemački ministar.

On navodi da je važno da Srbija i tzv. Kosovo nastave da sprovode dogovoreno, i kaže da ga je Vučić uverio da sa strane Srbije neće biti podrivanja mira i stabilnosti.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pistorijus dolazi u Beograd iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorijus je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na KiM, da Priština ima pravo da sprovodi svoje "zakone", ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara FAZ o mešanju stranih faktora u izbore i o predočavanju dokaza o tome, Vučić kaže da nije mislio na Rusiju kada je govorio o tome.

- Čim završimo izveštaj predstavićemo ga. Da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Postoji i neka druga. Samo morate imati u vidu da onoliko koliko ste vi osetljivi na mešanje u vaše stvari, i mi smo osetljivi na to. Mi smo ozbiljna zemlja i država, i ne sastavljamo izveštaje na osnovu glasina. Mi ćemo prvo partnere obavestiti o tome, da dobijemo prave odgovore. A ne da predstavljamo stvari sa društvenih mreža. To nije ozbiljno - rekao je on.

Pistorijus na pitanje na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu kaže da Berlin naoružava i Srbiju.

- Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo, i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusedski uslovi, i to je osnovni preduslov za stabilnost - rekao je on.

Kao i Nemačka i SRB je osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje stvari

Vučić je na pitanje Algemajne Cajtunga vezano za izveštaj o mešanju u izborni proces o čemu je ranije govorio, novinara iz Frankfurta podsetio da mora da bude svestan činjenice da je i Srbija kao i zemlja iz koje dolazi osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje svari.

"Samo morate da imate u vidu onoliko koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi. Srbija je osetljiva na to. Ništa više od toga", rekao je Vučić novinaru koji je želeo da zna i kada će objaviti izveštaj jer je, kako je dodao, posle izbora govorio o mešanju važnih država u izborni proces i obećao da će predočiti neka dokumenta ili izveštaje vezane za to.

"Čim završimo izveštaj obavestićemo javnost. Ozbiljna smo zemlja i ozbiljno se time bavimo", naveo je predsednik.

Na pitanje da li su istinite glasine da misli na Rusiju kada govori o uticaju stranih sila, Vučić se nadovezao sa konstatacijom "da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Da li postoji neka druga propaganda, pa postoji".

"Interesantno, u ovom slučaju nisam mislio na Rusiju. Čim završimo izveštaje, upoznaćemo javnost s tim", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je dodao da srpske službe rade svoj posao i da treba da se zna da je Srbija ozbiljna zemlja, ozbiljna država, koja neće na osnovu priča i glasina da sastavlja izveštaje.

"Kada to sastavimo, onda ćemo prvo sa svojim partnerima o tome da razgovaramo i da ih upoznamo sa tim, da dobijemo prave odgovore, a ne da izlazimo u javnost sa tim što smo videli na društvenim mrežama. To nije ozbiljno i tako se ne rade ozbiljne stvari u bilo kojoj odgovornoj državi", rekao je Vučić.

Vučić: Sami odlučujemo, niko mi ne naređuje, ni iz Vašingtona, Moskve, Berlina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ponosi činjenicom da predstavlja zemlju koja je slobodna i nezavisna i sama donosi odluke i naveo da niko ne može da mu naređuje, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, niti iz bilo kog drugog mesta.

Odgovarajući na pitanje nemačkog novinara o broju Rusa i ruskom uticaju u Srbiji, Vučić je ocenio da je ruski ekonomski uticaj neuporedivo manji nego nemački, a kada je politički uticaj u pitanju, istakao je da ne može da govori o svim akterima, jer na "nekoga možda imaju uticaj, na nekog možda nemaju".

"Na predsednika Vlade, na predsednika Narodne skupštine, na predsednika Republike, niko, sem građana Srbije, nema nikakav uticaj", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara posle sastanka sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom.

Vučić je naveo da nema mnogo Rusa u Srbiji, ocenio je taj broj na 45 do 50 hiljada i istakao da su ti Rusi uglavnom orijentisani protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Sa druge strane, kaže Vučić, Ukrajinci koji su u Srbiji su uglavnom ruskogovoreći i mnogo više orijentisani u korist predsednika Putina.

Uklanjanje dinara sa KiM protivzakonito i predstavlja provokaciju

"Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Što se tiče Kosova i Metohije naše su pozicije potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike.

"Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize", rekao je Vučić.

On je dodao da će srpski organi nastaviti da sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali je zamolio i Nemačku da se u okviru Euleksa - pošto, kako kaže, postoji glasno ćutanje - konačno sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmorice Srba, od toga dvoje dece na koje je pucano i koji su ranjeni samo zato što su nosili božićno drvo ili oni koji su pokušali ubiti Dragišu Galjaka koji je sa dva metka pogođen u leđa od strane Kurtijeve policije.

"Voleli bismo da se tu standardi izjednače. Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO-om, profesionalnu, vrlo korektnu. Nastavićemo takvu saradnju da imamo i u buduće", rekao je on.

Vučić je takođe istakao da važnost priključenja EU ostaje cilj Srbije i da su, u skladu sa tim, održani veoma fer i pošteni izbori, kao i da će Srbija prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

"Pozvali smo pripadnike i predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora, iako to nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo zato što mislim da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija nema čega da se plaši i da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodno pravne norme, ali je takođe važno da se smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, jer se Srbija ne meša nikome u njihove unutrašnje poslove.

Vučić je rekao da je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

"I mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet", rekao je Vučić.

Što se tiče odnosa prema Rusiji, Vučić je ukazao na specifičnost pozicije Srbije i poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, odnosa prema KiM, i u skladu sa tim, kako kaže, rekao je da je sve što Pistorijus govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine tačno.

"Ali je tačno i ono što je rekao da mi na Zapadnom Balkanu najbolje znamo kako to izgleda. Pa, mi u Srbiji najbolje znamo kako izgleda kada nekome uskraćujete pravo na teritorijalni integritet i upravo zato imamo nešto drugačiju poziciju. Pri tome se ponašamo izuzetno korektno, ni na koji način ne ugrožavamo saradnju sa Ukrajinom, naprotiv prisustvovaću samitu Zapadni Balkan - Ukrajina u Tirani koji će se uskoro održati", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da ima veoma korektne odnose sa ukrajinskim rukovodstvom, a nevao je i da ruskog predsednika Vladimira Putina dve godine nije video, osim slučajno u Kini na samitu na kojem su obojica prisustvovali.

"Niti šta od koga krijemo, niti bilo šta radimo protivpravno, a ponosni smo na to što pripadamo jednoj slobodnoj, samostalnoj, nezavisnoj državi koja želi da nastavi svoj evropski put i zato vam mnogo hvala na toj podršci, jer mi se čini da je Pistorijus više nego neki drugi govorio o strateškim stvarima u budućnosti i mogućnosti članstva Srbije, ali i drugih zemalja iz regiona u EU što može da bude i jedan veliki mirovni projekat, ali i što može da doprinese našem ekonomskom razvoju", poručio je Vučić.

Vučić: Novac će našem narodu na KiM ovako ili onako biti obezbeđen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija u teškoj situaciji povodom zabrane ulaska na KiM vozilu koje je prevozilo novac za srpski narod na toj teritoriji, ali da će novac, kako je rekao, "ovako ili onako biti obezbeđen".

Vučić je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će Srbija preduzeti povodom ovakve odluke Prištine, na konferenciji nakon sastanka sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom.

"U teškoj smo situaciji, danas je Priština potpuno protivpravno zaustavila, polazeći od toga da je suverena država, a ako je to već tako ja postavljam pitanje svim našim zapadnim partnerima - pa zašto nas onda pozivate u dijalog? Šta tražite u stvari od Srbije? Šta hoćete od Srbije? Šta ćemo vam ako na sve imate pravo? I na to nema odgovora", rekao je predsednik.

Naglasio je da je situacija teška za naš narod, ali da će se gledati da se rešavaju problemi i da će novac u svakom slučaju "ovako ili onako biti obezbeđen".

"Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti", rekao je Vučić.

Pistorijus se nadovezao na konstataciju Vučića da "nema odgovora" i rekao da Nemačka razgovara sa svim akterima na zapadnom Balkanu i sa BiH po pitanjima unutrašnje stabilnosti, a i sa Srbijom.

"Jer nam je u interesu da imamo mirni i stabilizovani region kao budućeg partnera Evropske unije. Podrazumeva se da razgovaramo o svim pitanjima i Srbija je za nas važan partner, najveći ekonomski činilac u regionu sa odgovarajućim uticajem. Srbija kao najvažnija zemlja ispoljava svoj pozitivni uticaj kako bismo stekli tu dugotrajnu stabilnost u regionu i celoj Evropi. Zapadni Balkan je ne samo kulturni, geografski, nego politički deo Evrope, tu nemam nikakve sumnje", rekao je Pistorijus.

Vučić mu je odgovorio da je saglasan sa njim i da nije na to mislio, već da ne postoji odgovor na dva pitanja - jedan je prvo po kom međunarodno pravnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji.

"Postoje samo akti pojedinih država koje su priznale nezavisno Kosovo, kao što ste i vi sami rekli, ali ne postoji ni jedan međunarodno - pravni akt koji bi to odobrio. I, sa druge strane, što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani, jer drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na Kosovu. Pretpostavljam, ako smo mi tu samo da verifikujemo ono što će prištinska strana da uradi, onda vam mi tu nismo potrebni", rekao je Vučić odgovarajući Pistorijusu.

Naglasio je da je Srbija uvek bila otvorena za dijalog i odlazila na dijalog i da se 11 godina čeka da neko formira Zajednicu srpskih opština.

"U tih 11 godina mi smo učinili brojne ustupke i nikada to nije bilo dovoljno, a jedan jedini koji je Priština trebalo da učini, a to je formiranje ZSO što nije ustupak, već bi dobro došlo svima, oni nisu učinili. Ali, nije to tema za ovaj susret, a vama hvala na tome, ono što sam rekao i obećao da će Srbija da čuva stabilnost, zahvalan sam vama zbog ugleda koji imate koji je ogroman, kao i uticaj. Ja sam vam nešto rekao i obećao čega će se Srbija držati", rekao je predsednik u odgovoru Pistorijusu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    7. februar 2024 | 17:21

    Bravo Vucicu!! Ne cuti nikom nista,nisu oni dzaba dosli ovde!! Sve sto imas samo pravo..naravno da neces Kosovo da precutis!!!

  • Slavka

    7. februar 2024 | 16:48

    Dijalog i kompromis uz poštovanje svačijeg teritorijalnog integriteta su osnove razgovora Vučića i ministra odbrane Nemačke. Poštujemo svakoga, ne ugrožavamo, ne pretimo reči su predsednika Vučića.

  • Lola

    7. februar 2024 | 17:04

    Odusevljena sam govorom predsednika Vučića! Sašio je nemcima sve u lice, čovek jednostavno nije imao odgovor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA