≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestorović se izvinio pripadnicima romske nacionalne manjine zbog uvredljivog govora u Skupštini Srbije

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim povodom reagovao je i Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Dalibor Nakić

  • 5
Prof. Dr Branimir Nestorović Foto: Nikola Tomić

Branimir Nestorović, poslanik iz grupe građana "Mi, glas iz naroda", juče je na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, ponašanje dela odbornika okarakterisao izrazom "Cigani, ciganija", koji je za pripadnike romske nacionalne manjine u najmanju ruku uvredljiv.

Branimir Nestorović se u telefonskom razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem, izvinio

za izgovorene reči, shvatajući njihovu težinu i posledice.

Tim povodom reagovao je i Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Dalibor Nakić.

"Nacionalni savet romske nacionalne manjine prihvata izvinjenje koje je dr Branimir Nestorović, predstavnik grupe „Mi, glas iz naroda“, uputio predsedniku Nacionalnog saveta Roma, Daliboru Nakiću u telefonskom razgovoru. Izrazio je svoje duboko žaljenje, shvatajući posledicu izgovorenih reči, kao i kako to utiče na romsku zajednicu.

Istakao je da poštuje sve nacionalne manjine, a da posebno duboko poštovanje gaji prema Romima, i obećao punu podršku u izgradnji inkluzivnijeg društva, kao i u kreiranju politika usmerenih na unapređenje položaja Roma.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine osuđuje, i u najmanju ruku smatra neprimerenim korišćenje pogrdnih izraza u bilo kom kontekstu, naročito kada mogu da podstaknu netrpeljivost prema Romima i stigmatizaciju.

Apelujemo na sve nosioce javnih funkcija da ne koriste termine koji na bilo koji način mogu biti uvredljivi za pripadnike nacionalnih zajednica, naročito romske. Smatramo da se ovakve stvari neće više dešavati u društveno-političkom životu naše lepe zemlje Srbije", navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šone

    8. februar 2024 | 05:13

    Nemam ništa protiv nacionalnih manjina. Ali nek odluče ko su jer Romi ne mogu da budu. Na njihovom jeziku Rom znači čovek ili ti Romi znači ljudi. Ako može da postoji nacionalna manjina koja se zove Ljudi, molio bih da mi kažete a šta smo mi ostali. Hvala

  • Aljin

    8. februar 2024 | 00:14

    Ako romi sebe smatraju romima, sto im smeta izraz koji nema veze sa njima?

  • Jovanović

    7. februar 2024 | 19:35

    A ja glasao za njega i svi iz moje porodice. Naravno da sam znao da kakva mu je percepcija te etničke grupe za njega sigurno ne bih glasao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA