Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski predstavnik u SB UN: Kosovske vlasti dosad nisu bile uviđajne prema manjinama povodom valute

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

VB: Kosovske vlasti dosad nisu bile uviđajne prema manjinama povodom valute

  • 0
Savet bezbednosti UN Ujedinjene nacije Printskrin: UN Web TV

Zamenik stalnog predstavnika Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Džejms Karijuki rekao je danas da prištinske vlasti dosad nisu bile uviđajne prema manjinama, kada je reč o primenama mera prelaska sa dinara na evro.

"Da bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, potrebna su tri hitna koraka. Prvo, obe strane moraju da se pridržavaju obaveza i izbegavaju jednostrane poteze i retoriku koja smanjuje mogućnost da dođe do održive normalizacije sporazuma", rekao je Karijuki.

Dodao je da kroz najnovije akcije, takozvana centralna banka Kosova želi da ispuni svoju odgovornost, da reguliše pitanje stranih valuta.

"Implementacija ovih mera je dosad pokazala da mere prištinskih vlasti nisu bile uviđajne prema manjinama. Kosovske vlasti moraju da omoguće da Srbi dobijaju svoja primanja dok se ne nađe održivo rešenje", rekao je on.

Karijuki je pozvao Srbiju da pronađe odgovorne za događaje iz Banjske od 24. septembra prošle godine.

"Regionalna stabilnost i interesi svih zajednica se najbolje ostvaruju tako što će se napraviti korak napred u okviru EU dijaloga. Trenutne tenzije ukazuju da strane treba da se pridržavaju Sporazuma pod okriljem EU o normalizaciji odnosa. Britanija će raditi na tome da se pomaže u postizanju regionalne stabilnosti", istakao je britanski predstavnik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA