≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Završen sastanak Vučića i Micotakisa: Očekujemo jasne signale za podršku Srbije na njenom putu u EU

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posle svečanog dočeka usledio je tet-a-tet sastanak, a potom su planirani razgovori delegacija dve zemlje

  • 58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa. Posle svečanog dočeka usledio je tet-a-tet sastanak, a potom su održani razgovori delegacija dve zemlje.

Obraćanje predsednika Vučića 

On se pre svega zahvalio Micotakisu što je posetio Srbiju i naveo da je srećan jer Srbija i Grčka neguju prijateljske i bratske odnose.

- Zadovoljan sam jer smo razgovarali o svemu i verujem da je ovo godina kada ćemo održati 4. visoki savet. Srbija i Grčka su uvek međusobno podržavale teritorijalni integritet. Imali smo otvoren, iskren i prijateljski razgovor - rrekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug

On je naveo da je Grčka jedan od značajnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na evropskom putu.

- Postavilo se pitanje ima li Srbija neke druge puteve, želi li da bude deo EU i da li EU želi da Srbija bude njen deo. Ja sam Micotakisu nedvosmisleno rekao da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na podršvci, da to nije samo formalna reče nica, već suštinski značaj. Isto tako sam rekao da u EU nisu srećni našim potezima, ali moraju da razumeju da očekujemo jasne signale za podršku Srbije na njenom putu - naveo je predsednik.

On je dodao da će Grčka biti važan partner Srbije kada je u pitanju EXPO 2027.

- Imamo problem kako da izgradimo ono za šta smo novac obezbedili, a obično ljudi imaju problem gde da nađu pare. Zato sam zamolio Micotakisa da onaj deo grčkih kompanija koje mogu, da pošalju u Srbiju da nam pomognu u ostvarivanju snova. Razgovarali smo o energetici, naftovodima, gasovodima, kupovini gasa, obnovljivim izvorima energije, balanskiranju energije... Pričali smo o transportu i infrastrukturi - naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da će Grčka završiti prugu kod Severne Makedonije, te da je to važno iz više razloga.

- Srbija će da izvozi sve više, moramo da imamo s kim da sarađujemo. Kada budemo imali povećanje automobilske industrije sa svim rudnim proizvodima i železarom, biće nam potreban pristup luci - dodao je.

On je naveo da će Grčka biti partner na Sajmu turizma i da se nada godini uspeha i rasta u odnosima između Beograda i Atine.

Obraćanje Micotakisa

Premijer Grčke naveo je da se oseća kao kod kuće i zahvalio se na gostoprimstvu.

- Vidimo napredak u našim odnosima. Zajedno koračamo kroz istoriju. Ova saradnja ima strateški karakter, zajedničku deklaraciju potpisanu nekoliko meseci nakon što sam postao premijer. Imaćemo jedan širok koridor koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti. To je od strateškog značaja za čitavu jugoistočnu Evropu. Mogli bismo da prevozimo gas preko terminala, a vi biste mogli da nam ustupite skladišta. Želim vam veliku sreću na EXPO 2027, sigurni smo da ćete to dobro organizovati i spremni smo da pomognemo - rekao je on.

Kirjakos Micotakis, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Podsetimo, U okviru državno-privredne posete u Palati Srbija biće održan i Srpsko-grčki privredni forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Ambasade Grčke, a na kojoj će se pored Vučića i Micotakisa obratiti, kako je najavljeno, i ministar finanisa Siniša Mali.

Više ministara u Vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    12. februar 2024 | 10:01

    Ocekujemo dobru saradnju sa Grckom.

  • ava

    12. februar 2024 | 10:31

    Ova poseta i razgovori između Vučića i Micotakisa snažno podsećaju na istorijske i kulturne veze između Srbije i Grčke, dok zajedno grade mostove ka još bliskijoj budućnosti.

  • ava

    12. februar 2024 | 10:23

    Veoma je dobro to sto jacamo kako ekonomske, tako i prijateljske veze u regionu.Moja puna podrska jacanju odnosa sa bracom Grcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA