≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petković: Kurti zabranio još jednu pošiljku dinara na KiM, sa Jarinja oterano vozilo Henderson i NBS

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ističe direktor Kancelarije za KiM, Kurti je jasno poručio da takozvani prelazni period je čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara

  • 18
Petar Petković Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je danas, po nalogu Aljbina Kurtija, na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije.

On je rekao da pripadnici Kurtijeve policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije "Henderson" demonstrirali "osionost i grubost", a zatim ih oterali uz pretnju hapšenjem.

Kako je istakao, time je Kurti jasno poručio da takozvani prelazni period je čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara.

"Novac je poslat prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama, a koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija 'Henderson' i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali je ulaz dinara zabranjen. Kurtijev 'prelazni period' je ništa drugo do šarena laža osmišljena da zamaže oči političkim krugovim na Zapadu koji su mu jasno poručili da je napadom na elementarne uslove opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji otišao predaleko", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, a da se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške.

Jedna pošiljka dinara već je bila blokirana 7. februara na prelazu Jarinje, i to, kako je rekao, kao i ovoga puta, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice.

Petković je apelovao na međunarodnu zajednicu da dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara, jer očigledno eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Kurti dobijao poslednjih dana nisu delotvorne.

Istovremeno, pozvao je srpski narod na Kosovu i Metohiji na strpljenje i uzdržanost, jer će Beograd nesumnjivo naći način da spreči Kurtijeve naume, i da osigura opstanak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kristina

    14. februar 2024 | 12:49

    Otkud Kurtiju tolike smelosti, pa očito je ne bi imao da mu neko ne daje vetar u leđa.

  • Ana

    14. februar 2024 | 12:44

    Ako Evropa ni na ovo ne odreaguje, onda jasno pokazuje da prećutno podržava Kurtija.

  • Sima

    14. februar 2024 | 13:15

    Kuku Lele samo oštro Petkoviću 💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA