≫ 

Vreme čitanja: oko 19 min.

"Za nas je Sretenje crveno slovo": Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti, a vatromet sve zadivio

J. V.

Vreme čitanja: oko 19 min.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je večeras više od 100 odlikovanja povodom Dana državnosti

  • 36

Srbija danas proslavlja Dan državnosti - Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog ustava Kneževine Srbije, 15. februara 1835. godine.

Tim povodom, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike upriličena je ceremonija na kojoj će biti dodeljena odlikovanja. Među više od 100 nagrađenih kojima će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodeliti priznanje su pojedinci, sportisti, muzičari, pevači, diplomate, akademici...

19:45 Prikaz dronovima i vatromet u 4 grada

Večeras će u 20.30 sati istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske, biti organizovan vatromet. U Beogradu je, takođe, najavljen i prikaz od 500 dronova, odnosno "Dron Show".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by SERBIA LIVE - BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde biće do sada najveće takvo izvođenje, koje čini 18.500 pojedinačnih efekata.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by SERBIA LIVE - BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Preko 30 odsto efekata namenski je proizvedeno u Španiji i Italiji u bojama zastave Srbije. Pripremljen je i najveći "set up" lasera jačine 42W najnovije generacije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

"Light Show" od 150 rasvetnih tela u sistemu sa još 300 uređaja na Kuli Beograd, koji prave efekat od 600 metara duž obale Save, predstavlja najveći ovakav prikaz ikada zabeležen u regionu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by MOJ - BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

"Dron Show" sa 500 dronova, kao najveći broj jednovremenih letelica u ovom delu Evrope izvešće koreografiju trasom dužom od 750 metara rečnog toka.

Kontrola koreografije i letelica zbog ove razdaljine mora da se radi specijalnim antenama proizvođača iz Sjedinjenih Američkih Država, koje su donete u Beograd samo za ovu priliku.

U Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu specifičnost je da svi vatrometi u ovim gradovima traju koliko i vatromet u Beogradu i to što su Piro-muzički vatrometi, koji se prvi put izvode u ovim gradovima po jedinstvenoj muzičkoj numeri za sve vatromete u Srbiji.

19:33 "Slava i trajanje" audio-vizuelni spektakl

Multimedijalni program povodom Dana državnosti "Oživljavanje" večeras je, nakon Starog dvora, ukrasio zdanja Instituta Servantes, kao i obližnji Narodni muzej Srbije i Narodno pozorište.

Ceremonija obeležavanja počela je promenadnim koncertom od Kalemegdana do Trga Republike Reprezentativnog orkestra Garde i Policijskog orkestra bio je uvod za audio-vizuelni spektakl "Oživljavanja" na fasadi Servantesa u Knez Mihailovoj ulici.

Brojni prolaznici kod Servantesa imali su priliku da vide projekat autora Dušana Jovovića "Teslin vremeplov", koji je prikazao na fasadi skice brojnih izuma i lik velikana nauke Nikole Tesle.

Jovović je sa "Teslinim vremeplovom" nastupio van kategorije na prestižnom Festivalu svetla u Berlinu, a upravo za Sretenje projekat je modifikovan kako bi se Tesla ponovo obratio Beogradu. Brojni porlaznici su kroz Knez Mihailovu pratili orkestarski nastup, tokom kog su izvedeni brojni marševi poput "Marša na Drinu" i pesama poput "Igrale se delije".

Koncert je okončan na Trgu Republike, gde su se potom građanima obratile vođe dva srpska ustanka - Karađorđe u tumačenju glumca Aleksandra Srećkovića, dok je Aleksandar Dunić bio Miloš Obrenović.

Usledilo je "Oživljavanje“ fasada Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, nazvano "Svetlost Nadežde i Save".

Projekat, zamišljen kao umetnička 3d svetlosna animacija, iskoristio je spoljnu arhitekturu oba zdanja na Trgu Republike da bi naglasio različite dramske i likovne promene na osnovu dela Nadežde Petrović i Save Šumanovića.

Na Trgu Republike je emitovan trominutni film "oživljavanja“ umetničkog dela Zbor u Orašcu - Veljko Stanojević.

19:27 Bela Balint: Nagrade nas obavezuju

Dobitnik Sretenjskog ordena prvog stepena, akademik Bela Balint izjavio je večeras, govoreći u Predsedništvu u ime svih koje je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao povodom Dana državnosti, da su svi oni radeći decenijama imali viziju da čine dobro za svoju zemlju.

"To nas je uvek ispunjavalo ponosom i davalo snage da nastavimo da radimo dalje. Tako nagrade čiji smo današnji dobitnici mi, pored toga što nas ponosno i zadovoljstveno ispunjavaju, i obavezuju nas. Obavezuju nas da radimo i dalje, maksimalni doprinos da damo", poručio je Balint na svečanosti u Predsedništvu, zahvalivši na ordenu u ime nagrađenih.

On je istakao da je Srbija mala, ali ponosna i slobodna zemlja.

Podsetio je da se Sretenje slavi kao Dan državnosti Srbije od 2002. godine, a da je pre 220 godina, na taj veliki dan, istorija Srpskog naroda dobila novi tok.

"Kada je nakon skupa održanog u Orašcu, za vođu ustanka, biva izabran vožd Karađorđe i započeta je buna protiv dahija. Posle 1835. godine u Kragujevcu donet je prvi Ustav srpskog naroda, koliko ja znam to je bio četvrti ustav u Evropi tada, Sretenjski ustav, označivši početak ere uvođenja demokratije i načela ustavnosti", rekao je Balint.

19:20 Zlatne medalje dobili su:

Zlatnom medaljom u oblasti umetnosti odlikovani su: Zorica Brunclik, estradna umetnica, Mirko Kodić, harmonikaš, rok grupa Kerber, Leontina Pat, kompozitor, tekstopisac, direktor hora "Čarolija", Marina i Marija Gobović, interpretatorke srpske izvorne muzike.

Zlatnom medaljom za zasluge Tomislav Momirović, Takaši Šimizu, izvršni direktor kompanije "Tojo tajrs", Roman Strakoš, "Auto Mirko" Prokuplje, porodična firma, "Budimka" doo Požega.

Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovani su pripadnici MUP-a Vladimir Janković i Jovica Spajić.

Zlatnom medaljom su odlikovani AKUD "Španac", Jan Nemček, graditelj violina, Selomir Marković, čuvar spomenika na brdu Čegar kod Niša, Društvo za informatiku Srbije. Blaženka Trivunčić, profesorka srpskog jezika na Sorboni, Jasmina Filić, majka 12 dece iz Kragujevca, Seladin Kurtagić, poljoprivrednik iz Sjenice, Snežana Paunić, poljoprivrednica iz Badovinaca, Dejan Stošić, Fransoa Goruel, za humanitarnu delatnost, Zoran Jovanović, za unapređenje položaja srpske zajednice u Švajcarskoj, dr Marko Lopušina, pisac i novinar.

19:14 Zlatne medalje za hrabrost dobili su:

Zlatnu medalja za hrabrost Miloš Obilić, Spomenko Kostić, pripadnik vojske RS, Oliver Zajić, mašinbravar, poginuo sa 17 godina kada je telom stao ispred mlađeg brata da ga zaštiti od metka, Miloš Stojanović i Stefan Stojanović, ramjeni na Badnji dan 2023, Davorka Čančarević i Marko Rodić dispečeri jer su sprečili železničku tragediju. Robert Ostrogonac, mašinovođa.

19:08 Orden zasluga za odbranu i bezbednost dobili su:

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno su odlikovani Goran Radević, pripadnik MUP-a, Tomislav Fatić, pripadnik MUP-a poginuo na zadatku.

18:55 Igor Mirović, ustanak pokrenula volja i duša vođa

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je danas u svojoj besedi povodom Dana državnosti - Sretenja, da je Sretenjski ustav donet na današnji dan 1835. godine nedvosmislena srpska deklaracija slobode i nezavisnosti.  
 
Mirović je tokom govora u Predsedništvu istakao da Prvi srpski ustanak, koji je takođe podignut na današnji dan 1804. godine, od strane "seljaka iz Beogradskog pašaluka", nisu pokrenuli glad i materijalne nedaće, već duša i volja vođa.  
 
"Najviša vrednost i snaga, bila je ličnost i mučenička duša voždova, i čvrsta volja i ruka Karađorđeva. U tek nekoliko rečenica koje ste upravo čuli, jedan od najvećih srpskih književnika Miloš Crnjanski je sasvim precizno sažeo dve poruke koje treba izgovoriti na početku svake besede posvećene Sretenju gospodnje 1804. kada je na zboru u Orašcu doneta odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka, a koje mi i danas slavimo i kao dan državnosti naše otadžbine", naveo je Mirović.  
 
On je istakao da je prva poruka da se tog dana, nakon vekova "ropskih lanaca i tame" začela nova, slobodna Srbija.  
 
"Druga poruka je da velike i prelomne istorijske događaje mogu da pokrenu samo ljudi nesporne genijalnosti i odvažnosti. Koji vide daleko ispred svog doba i spremni su da urade sve što na putu do cilja mora da se uradi. A baš to je sažeto u jednu besmrtnu reč - Vožd", naveo je Mirović.  
Predsednik Pokrajinske vlade je poručio i da je Karađorđe na početku ustanka rekao austrijskom generalu da neće pristati na pomirenje sa Dahijama.  
 
"Dakle da pristane na produžetak ropstva. Rekao je - gospodine, oprostite na vašem trudu i dolasku, ali od mira ništa nema i od sada ćete čuti i videti bojeve. Tako je konačno otpočeo istorijski proces ponovnog uspostavljanja, odnosno rekonstitucije srpske državnosti, definitivno izgubljene padom Smedereva polovinom 15. veka. Proces koji će u godinama i decenijama koje su sledile prolaziti kroz teške iskušenja, ali koji niko neće moći da zaustavi", rekao je Mirović.  
 
On je dodao da su u ovom procesu odlučujuću ulogu imali i snaga, mudrost i volja vođa.  
Mirović se u besedi osvrnuo i na Sretenjski ustav i istakao da je bez obzira na to što je opstao samo pet nedelja, bio jedan od prvih i najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi. Predsednik Pokrajinske vlade je poručio i da Dan državnosti Srbije zaslužuje naš najdublji naklon i našu večnu zahvalnost.

18:50 "Orahovcu bašto rajska", peva Pavlina Radovanović

18:45 Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dobili su: 

Dragan Radovanović, dr endokrinolog Đuro Macut, UKCS, Dragana Vujić, načelnica odeljenja za transplantaciju, Zoran Radovanović, radiolog, Miodrag Grbić, gostujući predavač na Biološkom fakultetu u Beogradu, Biljana Čekić (Dara iz Jasenovca), Goran Vukomanović, kardiolog, Jasmina Janković, pijanistkinja, Nikola Kitanovski, operski pevač, Aleksandra Kovač, pevačica, Pavlina Radovanović, devojčica anđeoskog glasa.

18:42 Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su:

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je odlikovan Dejan Milojević. košarkaš i košarkaški trener, princeza Katarina Karađorđević, Svetlana Vujović, redovni profesor Medicinskog fakulteta, Vera Kovač Vitkai, operska pevačica, Nikola Pejaković, glumac, scenarista i muzičar.

18:40 Orden Srpske zastave trećeg stepena dobili su:

Hari Aleks Rus, ambasador Mađarske pri Savetu Evrope, dr Mojmir Vrlik, počasnik konzul Srbije u Slovačkoj, posthumno je odlikovan Sijan Micevski.

18:39 Orden Srpske zastave drugog stepena dobili su: 

Marko Kovač, bivši ministar pravde Crne Gore, Mohamed Nathar.

18:38 Multimedijalni segment "Oživljavanje Karađorđa"

18:32 Sretenjski orden trećeg stepena dobili su:

Manastir Tumane, Bogoslovija Sveta tri jerarha manastira Krka, Slavko Krstić, ginekolog u OB u Pasjanu, Aleksandar Đogo, endokrinolog u KC Crne Gore, Radomir Uljarević, književnik iz Crne Gore, Filmske novosti, Narodna biblioteka "Jefimija" Trstenik, Hor RTS "Kolibri", Škola za muzičke talente "Ćuprija".

18:29 Sretenjski orden drugog stepena dobili su:

Episkop niški Arsenije, Narodno pozorište Republike Srpske, KBC Kosovska Mitrovica, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Beograd, Institut za nuklearne nauke "Vinča", Galerija Doma Vojske Srbije Beograd, Institut za mentalno zdravlje.

18:20 Sretenjski orden prvog stepena dobili su:

VUČIĆ SRETENJE ODLIKOVANJA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su Nenad Stevandić, predsednik Skupštine RS, mati Haritina Pantić, igumanija Pećke patrijaršiji, koja je tu 62 godine, Bela Balint, akademik i hematolog. Zoran L. Kovačević, biohemičar, Ninoslav Radovanović, kardiohirurg, Vlada Urošević, Rajko Kuzmanović, predsednik ANU RS, Letopis Matice srpske, specijalna bolnica Banja Koviljača, OŠ "Dragojlo Dudić", OŠ "Stepa Stepanović" Tekeriš, Muzej grada Beograda, Politika AD, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKCS, RTS Radio Beograd, Košarkaški savez Srbije, NID Novosti AD, Nenad Stevandić.

18:00 Vučić: Za nas je Sretenje crveno slovo

VUČIĆ SRETENJE ODLIKOVANJA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, na ceremoniji dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, da danas obeležavamo dva najvažnija događaja u osnivanju srpske države i da su upravo ljudi ono što ih spaja, a bez čijeg žara i žrtve ništa ne bi bilo moguće.

"Danas, 40 dana posle Božića, mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u verskom, političkom, kulturnom i istorskom kalendaru Srbije. Za nas je Sretenje crveno slovo. Mnogo toga smo započeli, napravili, završili na Sretenje. Najglasnija i najjasnija poruka još iz Marićevića jaruge bila je da se globa davati ne može, niti trpeti zulum i nepravda. I borba protiv zuluma i nepravde", istakao je Vučić u obraćanju na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Predsednik je rekao da obeležavamo dva najvažnija događaja u osnivanju moderne srpske države, prvi je oslobodilačka revolucija, a drugi je organizacija i uređenje države.

"Pri tom su jedan i drugi tesno povezani, zavise jedan od drugog, uslovljavaju se međusobno. Ali ću danas, pre nego što vam uručim priznanja, da ukažem na onu po meni najvažniju vezu među njima. Ta veza su ljudi, oni koji su imali snage da oba velika posla iznesu, pa i po cenu sopstvene žrtve. Oni čiji su snovi bili toliko veliki, da su morali biti ostvareni", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija danas nije ništa drugo nego odsjaj one vatre koja je u njima gorala.

"Nastavak prirodan i velik, onih čežnji koje su oni imali. Istorija je tu veoma jasna. Sve mi možemo da zamislimo, sve da do tančina isplaniramo, izračunamo, ali bez ljudi, bez tog žara koji samo u njima može da postoji, bez njihove spremnosti, snage, vere, ni jedan posao ne može da bude ne samo završen, nego ni započet na pravi način", naglasio je Vučić.

Večni očevi ove nacije

Vučić rekao je da Karađorđe Petrović i ustanici koji su se na Sretenje 1804. godine okupili u Marićevića jaruzi nisu samo zaslužni "večni očevi ove države i ove nacije, nego i najbolji primer ogromne vere i moći".

"Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav rezultati su dugotrajnih istorijskih procesa, tokom kojih je u silne nesreće, raslojavanja i raseljavanja jedan narod uspeo da preživi i da sačuva i razvije duh iz kojeg se rađa najbolji ljudski revolucionarni materijal", rekao je Vučić.

On je dodao da je vekovima ranije Srbija bila zemlja bez ljudi i da je deo naroda otišao ka moru i Mletačkoj republici, a deo u dve velike seobe prešao dve velike reke i dopao pod vlast i zaštitu austrougarskih careva.

"Oni koji su ostali izborili su se oko onoga što im je preostalo, patrijarhalne zajednice oko svoje vere i oko predanja o nekada slavnoj Nemanjićkoj državi. U 18. veku Srbi u kom god carstvu da žive, žive na granici kao vojnici i oni koji služe vojnim potrebama. To je podrazumevalo i neku vrstu autonomije i različite povlastice, ali je to prouzrokovalo i sasvim novo povezivanje iz kojeg je nastala svest o tome da nismo tek tako nestali kao narod, nego da nas ima na raznim stranama", naglasio je Vučić.

Predsednik je naglasio da je revolucionarne promene i slobodu izvojevao hrabri srpski seljak i da se to ne sme zaboraviti.

"I Karađorđe, čoveka iz siromašne porodice, koji je sam izrastao, učio, vojevao, postao gazda i krenuo da sanja, da sanja srpsku državu za sve nas, nikada nije zaboravio odakle potiče", istakao je predsenik.

Vučić je dodao da ustanak nije izbio preko noći, već ga je Karađorđe pripremao godinama ranije.

"Između prvog i drugog sastanka u Orašcu, on je pešice, korak po korak, obišao bukvalno čitavu tadašnju Srbiju. Ušao u svako selo, svaku kuću, razgovarao sa svakim domaćinom, čuo njihove želje, pitao šta je potrebno. Radovan Samaržić, koji je o tome pisao, kaže kako je pre ustanaka Karađorđe znao tri osnovne potrebe kod Srba. Da se znaju moralni red i odnosi među ljudima, da se čuva nasleđeno i prima novo posle proveravanja, da se odluke ne donose svojevoljno, nego uvek dogovorno, jer i drugi imaju pameti", istakao je Vučić.

Bez Karađorđa, bez njegovog sna, ne bi bilo ni nas danas

Predsednik je dodao da je na toj matrici Karađorđe poveo borbu za slobodu i krenuo da stvara državu, prve organizacije, ustavne akte, okvire države, uređenja.

"Bez tog čoveka, bez njegovog sna, njegove vere i volje ne bi bilo ni nas danas. Baš kao što nas ne bi bilo bez još jedne velike ličnosti, nevelike rastom, koja je Karađorđev san nastavila. Miloš Obrenović poznat nam je, uglavnom kroz mane o kojima smo slušali i ne znajući mnogo o svemu. Njemu, poput Karađorđa, zamera se prekost, samodržavlje, priča se o tome kako su bili opaki i opasni, a zaboravlja se koliko je veliki deo toga što su nosili bio nametnut samim vremenom, okolnostima, istorijom koje su živeli i stvarali", rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju uvek dobro da odabire put slobode, jer Srbi ne vole da robuju bilo kome.

Govoreći na početku ceremonije uručivanja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Predsedništvu Srbije, Vučić je rekao da neki iz Evrope pokušavaju da našem narodu kažu da im Vučić nije dobar predsednik, da predsednica vlade ne valja, pa ni crkva da nam nije dobra.

"Jer mi mnogo bolje od vas znamo šta je potrebno Srbiji i mnogo je više volimo od onih koje vi Srbi birate da vas predvode. I kada to sve čujete, kada to sve slušate, pitate se jesu li ti ljudi naučili neku lekciju i pre 220 godina i pre gotovo 190 godina, jesu li išta naučili? Jesu li došli do saznanja da Srbin ne voli da robuje? Da Srbin više od svega voli svoju slobodu? I da Srbin neće da služi nikome do svog roda, do svojih građana?", poručio je Vučić.

Kako je rekao, došli smo i do toga da nam za našu zemlju kažu, pa ne gledajte u prošlost, gledajte u budućnost, nije to sasvim vaša zemlja.

"Sva priznanja ćete dobiti, svilu, kadifu, zlato, srebro, bićete najpošteniji, najbolji na svetu. Samo nam konačno jedanput recite da vaša zemlja nije vaša zemlja. Mi ćemo vas ne tapšati po ramenu, već pokazati celom svetu kako ste dobri, pametni, umni, zagledani u budućnost. A drznete li se da se držite istih onih pravila na koje se svakodnevno pozivamo? Taj povratak u prošlost vam nećemo dozvoliti", rekao je Vučić.

On je naglasio da su oni koji su podigli srpske ustanke pravili državu u senci tri velike carevine: Turske, Austro-Ugarske i Rusije.

"U Karađorđevo vreme i Francuska imala je veliki uticaj, od kojih je svaka Srbiju videla samo kao guberniju koja je trebala da služi isključivo njihovim interesima. Morali su da zadovolje i tuđe, ali i potrebe sopstvenog naroda, onog koji je vekovima formiran u mržnji i otporu prema svakoj vlasti, pa i onoj koja je bila njegova. Narod koji je radije ratovao nego plaćao porez i bio otporan na svaku vrstu organizovanja osim onog u svojoj kući. I sve to teško da bi neko drugi mogao i da izdrži i da reši osim tog lukavog, nepismenog, svinjarskog trgovca Miloša Obrenovića", rekao je Vučić.

Dodao je je da je Miloš Obrenović na svaki mogući način gradio Srbiju i njenu autonomiju najpre, a zatim i samostalnu državu.

Nismo se uvek dobro odužili onima koji su gradili državu

Ali je i dodao da se Srbi nisu uvek dobro odužili onima koji su gradili državu.

"One koji su nam stvorili stajaću vojsku, one koji su nam gradili železnicu nazivali smo najvećim izdajnicima. One koji su nam spasili Hilandar i vratili ga iz bugarskih u naše srpske ruke, ubili smo sladostrasno i rekli kako je to najveće, najhrabrije delo koje su Srbi mogli da načine. O jednom drugom, u 20. veku, mučki ubijenom Aleksandru nikada nismo umeli lepu reč da izgovorimo. Ni ulicu mu nismo dali", poručio je Vučić.

Dodao je da u Beogradu imamo ulicu atentatora na kralja Aleksandra, ali ne i kralja Aleksandra.

Predsednik je naglasio da nije važno što je Sretenjski ustav trajao tek nekoliko nedelja i bio ukinut zbog pritiska velikih sila, jer je on postavio temelje, a da je sve posle toga samo nadgradnja na koju i dan danas mi samo dodajemo.

"Zato, poštovani laureati, kada dobijete ovo priznanje, važno je da znate i vi i svi drugi, da se ono dodeljuje ljudima koji nastavljaju taj važan posao, posao velikih. I dodeljuje se za svaki korak, poput onog Karađorđevog koji je napravio za Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik je zamolio buduće laureate da nastave da hodaju istim koracima imajući na na umu da su najvažniji principi postavljeni vekovima ranije, da su ih znali i Karađorđe, i Miloš Obrenović.

"Moramo da pazimo na odnose sa ljudima, da čuvamo staro, uz prihvatanje novog, da razvijamo zemlju, da ekonomski napredujemo, da čuvamo mir, ali da ne damo ni svoju vojsku, ni svoje nebo, ni svoju zemlju. I da nikada nikome ne dozvolimo da nam uzme našu crveno-plavo-belu trobojku, jer ona je simbol svih naših pobeda, ona je simbol naše slobode", zaključio je Vučić.

Srbija će da vodi svoju politiku, da čuva svoje odnose sa Evropom, ali neće da gazi odnose ni sa Rusijom, ni sa Kinom, a najvažniji principi postavljeni su vekovima ranije - da moramo da pazimo na odnose sa ljudima, da čuvamo staro, uz prihvatanje novog, da razvijamo zemlju ekonomski, da čuvamo mir, ali da ne damo ni svoju vojsku, ni svoje nebo, ni svoju zemlju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da će Srbija nastaviti da vodi svoju politiku i da će čuvati svoje odnose sa Evropom, ali da neće da gazi svoje odnose ni sa Rusijom, ni Kinom, niti bilo kim drugim, kao i da Srbija nema nameru nikoga da napada.

"Danas se iz jedne susedne države čulo da ukoliko neko napadne Kosovo, a ne znam ko bi napadao Kosovo i kako to izgleda, Albanija to neće da dozvoli i biće na toj strani. Da sam bilo šta slično izgovorio, a posle takve jezive izjave mogli ste samo da čujete glasno ćutanje, toliko glasno da je neprijatno to ćutanje, da niko reč nije izgovorio na takve izjave", rekao je Vučić na ceremoniji dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Zamislite da je to neko od nas rekao, zapitao je predsednik Srbije.

"Čuli biste ne samo grmljavinu, psovki, uvreda, najprljavije kampanje od svuda, iz celog sveta, već Bog zna u nekom trenutku po potrebi i grmljavinu topova, aviona, samo da se takvi, već dobro i uveliko prokazani Srbi jednom zauvek ućutkaju", naveo je on.

Nastavite da hodate

Naglasio je da što se nas tiče - mi nemamo potrebu da napadamo bilo koga.

"I nećemo da napadamo bilo koga. Nama je potrebna Evropa, ne uvek njeno licemerje i dvoličnost, već nam je potrebna, ne možemo bez nje. Ali isto tako, kad nas teraju da možemo i bez nekih koji nam nisu uzimali zemlju, mi ćemo reći - mi smo Srbi, imamo i srce i dušu", poručio je Vučić.

"Pa ćemo ipak da vodimo svoju politiku, čuvaćemo i svoje odnose sa Evropom, ali nećemo da gazimo svoje odnose ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti bilo kim drugim. Sa kim nam vi zapovedate da to činimo", istakao je Vučić.

Zamolio je sve laureate odlikovanja da, kako je rekao, nastave da hodaju.

"Imajte na umu da su najvažniji principi postavljeni vekovima ranije, da su ih znali i Karađorđe i Miloš Obrenović. Da moramo da pazimo na odnose sa ljudima, da čuvamo staro, uz prihvatanje novog, da razvijamo zemlju, da ekonomski napredujemo, da dogovaraju sve, da čuvamo mir, ali da ne damo ni svoju vojsku, ni svoje nebo, ni svoju zemlju. I da nikada nikome ne dozvolimo da nam uzme našu crveno-plavo-belu trobojku, jer ona je simbol svih naših pobeda, ona je simbol naše slobode. Neka živi Srbija", zaključio je Vučić.

17:58 Intonirana himna Srbije "Bože pravde", koju je otpevao operski pevač Marko Kalajanović

17:50 Hor izveo pesmu ustanika Srbije "Vostani Serbije"

17:45 Počelo "Oživljavanje" zgrade Gradske skupštine 

Počeo je multimedijalni program "Oživljavanja" zgrade Starog dvora kome prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vizuelni performans pod nazivom "Slava i trajanje" predviđa da se putem 3D svetlosne animacije na fasadi zgrade Starog dvora ožive motivi ustanka, ustava, simboli državnosti.

Okupljenima će se kroz glas glumca obratiti Karađorđe, a reč je o adaptaciji teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".

Multimedijalni umetnik Dušan Jovović rekao je ranije danas za Tanjug da će na zgradi Starog dvora, uz pomoć novih tehnologija i digitalne umetnosti biti prikazan mali deo naše bogate kulture i umetnosti kojima se ponosimo širom sveta.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Александар Вучић (@avucic)

U Orašcu je danas održana centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije koju je predvodio potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji služi episkop šumadijski Jovan.

(Telegraf.rs)

Video: Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    15. februar 2024 | 18:01

    Veliki dan za Srbiju.

  • Aleksandra

    15. februar 2024 | 20:43

    Aleksandar Vučić, hvala vam što prepoznajete i nagrađujete izuzetne pojedince koji čine Srbiju ponosnom.

  • Leni

    15. februar 2024 | 18:46

    Nikakva nagrada Zarku Lausevicu, posthumno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA