Vreme čitanja: oko 2 min.

Igor Mirović: Sretenjski ustav nedvosmislena srpska deklaracija slobode i nezavisnosti

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Igor Mirović Foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je danas u svojoj besedi povodom Dana državnosti - Sretenja, da je Sretenjski ustav donet na današnji dan 1835. godine nedvosmislena srpska deklaracija slobode i nezavisnosti.

Mirović je tokom govora u Predsedništvu istakao da Prvi srpski ustanak, koji je takođe podignut na današnji dan 1804. godine, od strane "seljaka iz Beogradskog pašaluka", nisu pokrenuli glad i materijalne nedaće, već duša i volja vođa.

"Najviša vrednost i snaga, bila je ličnost i mučenička duša Voždova, i čvrsta volja i ruka Karađorđeva. U tek nekoliko rečenica koje ste upravo čuli, jedan od najvećih srpskih književnika Miloš Crnjanski je sasvim precizno sažeo dve poruke koje treba izgovoriti na početku svake besede posvećene Sretenju gospodnje 1804. kada je na zboru u Orašcu doneta odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka, a koje mi i danas slavimo i kao dan državnosti naše otadžbine", naveo je Mirović.

On je istakao da je prva poruka da se tog dana, nakon vekova "ropskih lanaca i tame" začela nova, slobodna Srbija.

"Druga poruka je da velike i prelomne istorijske događaje mogu da pokrenu samo ljudi nesporne genijalnosti i odvažnosti. Koji vide daleko ispred svog doba i spremni su da urade sve što na putu do cilja mora da se uradi. A baš to je sažeto u jednu besmrtnu reč - Vožd", naveo je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je poručio i da je Karađorđe na početku ustanka rekao austrijskom generalu da neće pristati na pomirenje sa Dahijama.

"Dakle da pristane na produžetak ropstva. Rekao je - gospodine, oprostite na vašem trudu i dolasku, ali od mira ništa nema i od sada ćete čuti i videti bojeve. Tako je konačno otpočeo istorijski proces ponovnog uspostavljanja, odnosno rekonstitucije srpske državnosti, definitivno izgubljene padom Smedereva polovinom 15. veka. Proces koji će u godinama i decenijama koje su sledile prolaziti kroz teške iskušenja, ali koji niko neće moći da zaustavi", rekao je Mirović.

On je dodao da su u ovom procesu odlučujuću ulogu imali i snaga, mudrost i volja vođa.

Mirović se u besedi osvrnuo i na Sretenjski ustav i istakao da je bez obzira na to što je opstao samo pet nedelja, bio jedan od prvih i najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi.

Predsednik Pokrajinske vlade je poručio i da Dan državnosti Srbije zaslužuje naš najdublji naklon i našu večnu zahvalnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA