Vreme čitanja: oko 1 min.

Dačić poziva na poštovanje Rezolucije 1244: "Šta slavi Priština i na čemu im čestitaju?"

E. T.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar spoljnih poslova ocenjuje da za 16 godina Priština nije uspela da dobije međunarodno priznanje

  • 4
Orašac Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je 17. februar dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak, pitajući se, pri tom, šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

"Šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koju je Narodna skupština Srbije proglasila pravno ništavnom? Današnji dan, 17. februar, je dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak i kada je ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija.

To je pokušaj legalizacije viševekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji. Toga je svesno i 109 država od ukupno 193 članice UN-a, koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt. Uz ogromnu podršku zapadnih velikih sila, zloupotrebljavajući i religijski muslimanski faktor, Priština nije uspela za ovih 16 godina da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti.

Umesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Evrope. Srbija je opredeljena za mir i dijalog, ali nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, braneći time i osnovne principe međunarodnog prava.

Istovremeno, kao što mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, očekujemo da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je Dačić.

Skupština tzv. Kosova donela je 17. februara 2008. godine Deklaraciju o nezavisnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    17. februar 2024 | 10:50

    Ovaj vec nema sta nije bio. Tako oni svi u krug dele fotelje izmedju sebe, da slucajno ne bi neko nov, mlad, pun znanja i patriotizma uspeo uci u taj zacarani krug vlasti od bar 30 godina unazad. Ostarise na vlasti, menjajuci ministarstva, fotelje, funkcije izmedju sebe, a mladi obrazovani beze iz svoje zemlje. Dokle, narode moj...?

  • Sima

    17. februar 2024 | 10:09

    Kasno si setio rezolucije bolje bi bez tebe država funkcionisala

  • Dr

    17. februar 2024 | 10:49

    Od njihovog kokodakanja nema koristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA