PONTA PORUČIO DAČIĆU: Pitanje vlaške manjine ne želimo da vezujemo za EU

Rumunski premijer tokom posete Beogradu naglasio da sve što se tiče poštovanja ljudskih i manjinskih prava treba rešiti razgovorima, a ne pritiscima

  • 0

Rumunski premijer Viktor Ponta rekao je u Beogradu da ne želi da se pitanje vlaške manjine u Srbiji vezuje za dalji tok evropskih integracija Srbije.

Kritikovao sam kao vođa rumunske opozicije prošle godine vezivanje pitanja Vlaha sa kandidaturom Srbije za EU. To mišljenje nisam promenio ni sada kao premijer, jer smo i mi trpeli pritiske pre ulaska u EU i ne želimo i drugom to da činimo - rekao je Ponte na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Rumunski premijer je dodao da sve što se tiče poštovanja ljudskih i manjinskih prava treba rešiti razgovorima, a ne pritiscima.

- Za nas je važno da prava koja uživa srpska nacionalna manjina u Rumuniji budu garantovana i rumunskoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Želim što bolje odnose kada je reč o nacionalnim manjinama - poručio je Ponta.

On je dodao da je "Srbija koja se nalazi u EU, prednost i radost, a Rumunija treba da bude podrška, a ne prepreka".

Srpski premijer je naveo da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre odnose, o čemu svedoči i činjenica da je Ponta prvi premijer koji dolazi u posetu novoizabranoj srpskoj vladi, i da treba da nastave da traže zajedničke interese i otklanjaju probleme koji mogu da pokvare međusobne odnose.

- Odnose sa Rumunijom nisu uspele da naruše ni sankcije, ni bombardovanje, ni jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, pa nećemo dozvoliti ni da to učini takozvano vlaško pitanje - poručio je Dačić.

Premijer Srbije je rekao da je zamolio Pontu da njegova zemlja ima pozitivan stav kada je reč o inicijativi nekih zemalja za ukidanje viza srpskim građanima.

- Normalno da će Rumunija biti protiv uvođenja viza za srpske građane, jer znamo koliko je i za naše građane važno da slobodno putuju po EU - odgovorio je Ponta.

I Tadić se sastao sa Pontom

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić razgovarao je danas sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom, koji je naglasio da Srbija ima podršku Rumunije u nastavku evropskih integracija.

Kako se navodi u saopštenju Demokratske stranke, Tadić i Ponta su tokom sastanka istakli važnost nastavka evropskih integracija Srbije, a bilo je reči i o položaju nacionalnih manjina u Rumuniji i Srbiji.

Tadić i Ponta su razgovarali i o saradnji Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije Rumunije, naročito unutar Partije evropskih socijalista (PES).

(I. M. / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA