Vreme čitanja: oko 1 min.

U Prištini počelo suđenje Milanu Jovanoviću zbog navodnih ratnih zločina na KiM

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mediji u Prištini navode da je Milan Jovanović, inače iz Uroševca, tokom sukoba na Kosovu i Metohiji bio pripadnik srpskih policijskih snaga

  • 0
suđenje, čekić Foto: Pixabay/succo

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je prvo ročište protiv Milana Jovanovića, optuženog u odsustvu za navodne "ratne zločine", "zločine protiv čovečnosti" i "seksualno nasilje" tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Mediji u Prištini navode da je Milan Jovanović, inače iz Uroševca, tokom sukoba na Kosovu i Metohiji bio pripadnik srpskih policijskih snaga.

Optužnica ga tereti da je navodno "vršio sistematske napade na civilno stanovništvo na Kosovu", javlja RTS.

Današnje suđenje je jedno od više njih po optužnicama protiv okrivljenih u odsustvu. Na njima su uglavnom Srbi.

Za juče je bilo zakazano, ali nije održano novo ročište u slučaju Dejana Račića, optuženog za navodno seksualno nasilje tokom sukoba 1999. godine. Sudija Veselj Ismailji otvorio je ročište, ali ga je ubrzo i prekinuo zbog odsustva tužioca Specijalnog tužilaštva.

Prethodno je taj slučaj zastupala tužiteljka Drita Hajdari, koja je u međuvremenu otišla u penziju, a iz Tužilaštva se nije pojavio novi tužilac.

Optužnica tereti Dejana Račića, iz sela Vidanje kod Kline, da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osnovni sud u Prištini je u decembru prošle godine zatražio da se bilo koja informacija o lokaciji Račića saopšti policiji.

Pravosudne vlasti u Prištini podigle su prošle godine više optužnica u odsustvu protiv osoba srpske nacionalnosti, tereteći ih navodno za počinjene ratne zločine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA