≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brnabić o izveštaju ODIHR-a o izborima u Srbiji: "Stavlja tačku na sve laži i besmislice"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Premijerka će govoriti o izborima održanim u decembru u Srbiji

  • 53

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratiće se danas javnosti povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim u decembru u Srbiji.

- Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice - istakla je premijerka.

- Nastavljamo da radimo sa ODIHR-om i nastavljamo sa implementacijom svih preporuka ODIHR-a sa onom praksom koju smo uveli 2019. godine otkad postoji kancelarija Vlade Srbije sa saradnjom ODIHR-a. Da li se slažemo sa svime što kažu, ne, ali nastavljamo da radimo. Posvećeni smo daljem radu sa ODIHR-om i pozvali smo komisiju da posmatraju lokalne izbore koji treba da se održe kasniej ove godine - dodala je Brnabić.

Premijerka je konstatovala da je je izveštaj ODIHR-a neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija, kao i da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zluopotrebili javnosti i medije za napad na sopstvenu zemlju.

- Preporuke su mnogo blaže nego u mnogim zemljama. Žao mi je što su neki odlučili da iskoriste ovo za napad na svoju zemlju.

Premijerka je istakla da je izveštaj prepoznao da je Srbija u celini ili delimično prepoznala 54 preporuke.

- Ukupan broj sprovedenih 13, uglavnom sprovedenih 8 i ukupan broj delimično sprovedenih 33 - pojasnila je Brnabić i dodala da u ovom konačnom izveštaju imamo 25 preporuka, manje nego nakon izbora koje smo imali u 2022. godini.

RIK dobio najpozitivnije moguće ocene

Ona je naglasila i pozitivne elemente izveštaja.

- Da su osnovne slobode uglavnom poštovane, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije. Rekli su da je uglavnom uživala poverenje i poboljšanu komunikaciju i transparentnost - istakla je Brnabić.

- RIK je efikasno sproveo izborne pripreme, lokalne izborne komiisje uglavnom efikasno upravljale tehničkim pripremama - ponovila je premijerka deo iz izveštaja.

Sedam prioritetnih preporuka ODIHR-a

1. Pokrenuti neophodne izmene zakonadavstva mnogo pre narednih izbora;

- Radna grupa za koordinaciju i praćenje sprovođenja preporuka treba da radi potpuno transparentno i uključi relevantne aktere, poput organizacije civilnog društva;

2. Mogla bi da se razmotri standardizovana obavezna obuka za sve članove lokalnih izbornih komisija;

3. RIK treba da izgradi i sprovede edukaciju birača;

4. Treba preispitati relevenatne zakone i propise i prakse kako bi se omogućio pristup podacima o upisu birača u birački spisak i olakšalo sprovođenje svrsishodne revizije jedinstvenog biračkog spiska uz učešće relevantnih aktera, uključujući političke stranke i civilno društvo u skladu sa standardima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti;

5. Zakonom bi trebalo jasno obezbediti razdvajanje aktivnosti nosilaca vlasti u okviru vršenja svoje javne funkcije i aktivnosti tokom kampanje. Nadležni treba da sprovedu mere kako bi sprečili zloupotrebu položaja;

6. Nadležni organi treba da spreče zastrašivanje i vršenje pritiska na birače, uključujući na zaposlene u javnim državnim institucijama i preduzećima i ojačaju mehanizme nadzora; Premijerka je navela da je ova preporuka postojala i ranije, te da je pitala ODIHR da imaju daju primer gde se ova preporuka ne sprovodi, kako bi je rešili. Njihov odgovor je, kako navodi Brnabić ,,to je percepcija".

7. Nezavisnot REM-a treba delotvorno garantovati;

Brnabić je upitala kako, ako su ovo prioritetne preporuke, ,,govore da je bilo krađe izbora u decembru''?

- One najbolje govore koliko su ovi izbori bili fer i tranparentni - dodaje premijerka i rekla da će naredni izbori biti 2027. godine.

ODIHR u ovom izveštaju daje manji broj preporuka nego u prethodnom, nema pomena o bilo kakvom međunarodnom izveštaju i nema preporuke da liste ne smeju da nose ime osobe koja nije kandidat, zaključila je premijerka.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je, u izveštaju o izborima u Srbiji od 17. decembra, ocenila da bi pre novih izbora trebalo sprovesti neophodne zakonodavne izmene, obezbediti doslednu primenu procedura na dan izbora i poboljšati profesionalne kapacitete izborne administracije.

- Da bi se pozabavili zabrinutošću oko tačnosti biračkih spiskova i povećalo poverenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšati sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska sa učešćem relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka - piše u preporukama izveštaja.

Pored toga, navodi se da bi zakon trebalo da obezbedi jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i kampanje aktivnosti nosilaca dužnosti, piše, između ostalog, u izveštaju ODIHR-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eva

    28. februar 2024 | 10:38

    Izborni proces je okoncan, a ovim izvestajem je stavljena tacka na decembarske izbore

  • ava

    28. februar 2024 | 10:32

    Ovaj izveštaj pruža dodatnu sigurnost svim građanima Srbije da su njihovi glasovi bili poštovani i da su izbori održani u skladu sa demokratskim principima.

  • eva

    28. februar 2024 | 10:37

    Nikako opozicija da shvati da se vlast ne osvaja raznim lažima nego dobrim ekonomskim programom koji oni nemaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA