≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić iz Tirane: "Naporan dan je pred nama, ozbiljne i važne poruke"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik boravi u Tirani na prvom samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa

  • 60

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na prvom samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Tirani.

- Naporan dan je pred nama, ozbiljne i važne poruke, trebalo bi da razgovaramo sutra i o programu rasta i o jedinstvenom evropksom tržištu, danas ragovaram sa predsednikom Zelenskim. Za nas veoma važne i ne uvek lake teme. Nisu stvari tako jednostavne kao što vama izgledaju. A da li ću sresti Plenkovića i šta ću da razgovaram, sigurno neću da razgovaram o tome kakvog je kvaliteta smoki ili krem bananice - rekao je Vučić u obraćanju za medije.

- Verujemo da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira. Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava - dodao je predsednik.

Na pitanje novinara da li mu je predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski nešto zamerio, Vučič je odgovorio:

- Ja nisam od onih koji vole nešto da se dodvoravaju Zapadu, mi humanitarno pomažemo i verujem da od Ukrajinaca nećete čuti lošu vest o Srbiji, kao što to ne možete da čujete ni od Rusa jer mi vodimo svoju politiku.

Na pitanje kako protiče usaglašavanje teksta deklaracije, Vučić je naveo da postoji više predloga i da je usaglašavanje trajalo celu noć.

- Videćemo, ali ja jedino što mogu da kažem je da ću se držati načela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije usvojio pre dve godine - zaključio je Vučić.

Istakao je i da je jedinstveno tržište jedno od ključnih pitanja i da to nije nimalo lako rešiti.

- Misle ljudi da je to lako, ali mi imamo problema. Traže od nas da prestanemo sa subvencijama za dovođenje stranih direktnih investicija od 2027. godine, mi tražimo da to bude 2029. godina - naglasio je predsednik.

Na pitanje novinara da li će u Beogradu biti formirana vlast, Vučić odgovara sledeće:

- Ja nisam menjao svoj stav do sada, ali sam obećao da ćemo razgovarati u petak popodne. Ja do sada nisam video razlog za promenu stava.

On je ranije danas izjavio, u obraćanju na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope, da veruje da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira.

- Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava - objavio je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa gde su ga sačekali premijer Albanije Edi Rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Očekuje se da će se razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama. Na kraju samita biće usvojena Deklaracija o samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, čiji tekst, kako Tanjug saznaje, još nije usaglašen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ava

    28. februar 2024 | 13:39

    Vučić zna da mir nema cenu i zbog toga se zalaže za održavanja mira u celom svetu, pa i u regionu.

  • ava

    28. februar 2024 | 13:38

    Naglašava se važnost regionalne saradnje i dijaloga u održavanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i šire

  • ava

    28. februar 2024 | 13:31

    Njegova poruka o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine pokazuje da je predsednik Vučić posvećen poštovanju međunarodnog humanitarnog prava. Srbija nastavlja pružati podršku ljudima u nevolji, čime šalje snažnu poruku solidarnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA