Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilčik: Pročitao sam ključne delove izveštaja ODIHR-a, nema većih iznenađenja

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako navodi, potrebna je rasprava o svim kritikama i problemima na koje je ODIHR ukazao u izveštaju

  • 0
Vladimir Bilčik Printskrin: Youtube/Braňo Závodský Naživo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je pročitao ključne delove izveštaja ODIHR-a (Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava) o prošlogodišnjim izborima u Srbiji i dodao da nema većih iznenađenja.

"Moramo pažljivo da ga proučimo. To je dugačak dokument. Video sam ga i pročitao sam ključne delove. Mislim da nema većih iznenađenja", rekao je Bilčik u izjavi za Tanjug.

Dodao je da je potrebna rasprava o svim kritikama i problemima na koje je ODIHR ukazao u izveštaju.

"Nadam se da naši partneri u Srbiji mogu da rade zajedno sa evropskim institucijama na tome da se ti problemi otklone, pre bilo kakvih drugih izbora u Srbiji. Mislim da je to ključno. Neka od pitanja u završnom izveštaju odražavaju početne zaključke ODIHR-a, kao što su polarizacija tokom kampanje, sistemska i institucionalna prednost vladajuće većine i poteškoće u pogledu odvajanja javne funkcije od pozicije političara koji se kandiduje za funkciju", poručio je Bilčik.

On je istakao da su izbori bili dobro organizovani, ali da postoje određeni problemi.

"Tajnost glasanja se nije uvek poštovala. Pored toga, važno je i zapažanje o potencijalnoj kupovini glasova i grupnom glasanju. Sve ove prakse dovode u pitanje proceduru glasanja, slobodu i nezavisnost glasanja za svakog pojedinačnog birača", naveo je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

On je pozdravio poruke vlasti u Beogradu da je spremna da se u potpunosti angažuje kada je reč o izveštaju ODIHR-a, dodavši da je važno da se problemi otklone "što je pre moguće".

"Sada imamo konačne rezultate na parlamentarnim izborima. Poslanici su preuzeli mandate, vodi se rasprava o sastavu nove vlade. Mislim da je važno da svi predmeti koji su podneti sudovima i koji su opisani u ovom izveštaju, uključujući slučajeve napada na posmatrače, posebno na vozilo Crte, budu u potpunosti istraženi i rešeni", rekao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, bez toga će ljudi "imati neki osećaj nepoverenja i to neće doprineti smirenju, već daljim podelama".

Dodao je da je u interesu Srbije i njenih građana da imaju poverenje u institucije, javne procese i osnovno demokratsko pravo da glasaju bez ikakvih pritisaka.

"Važno je da se, pored sistemskih promena u zakonskom okviru, i u praksi što bolje pripremimo za naredne izbore", rekao je Bilčik.

Istakao je da Srbija zaslužuje da ima, "ne samo dobro sprovedene izbore", već i izbore na kojima "birači slobodno glasaju".

"Mislim da je to osećaj koji nedostaje mnogim ljudima. Postoje neki dobri razlozi za to kada čitamo izveštaj ODIHR-a i mislim da je važno da to pratimo", rekao je Bilčik.

Odgovarajući na pitanje o tome da li je potrebna međunarodna istraga o izborima koji su održani, Bilčik je poručio da u Evropskom parlamentu treba razgovarati o narednim koracima i o tome kako se na najbolji način, zajedno sa vlastima u Srbiji, mogu rešiti otvorena pitanja "kako bi se propisno rešila bilo kakva nepravda iz prošlosti".

On je naveo da nije bio zadovoljan svakom rečju iz rezolucije Evropskog parlamenta, ali je istakao da treba sačekati konačni izveštaj ODIHR-a.

"Završni izveštaj ODIHR-a baviće se parlamentarnim izborima, ali neće detaljnije ocenjivati lokalne izbore u Beogradu, koji su na kraju bili najveći znak pitanja u javnosti", rekao je Bilčik.

Istakao je da nije u nadležnosti ODIHR-a da odgovori na navode pojedinih posmatrača koji su doveli u pitanje neke rezultate izbora u Beogradu.

"Zato kažem da je, pored čitanja ovog izveštaja, važno da svi sudski predmeti budu propisno procesuirani i da sudovi imaju vremena i prostora da odlučuju o njima, kao i da javnost zaista zna koje su odluke donete", rekao je Bilčik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Glasanje EP za rezoluciju o Srbiji: Traži se uvođenje sankcija Rusiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA