Vreme čitanja: oko 1 min.

Verifikovani potpisi za smenu albanskih gradonačelnika na severu KiM

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koha: Verifikovani potpisi za smenu albanskih gradonačelnika na severu KiM

  • 0
Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Centralna izborna komisija u Prištini završila je verifikaciju potpisa za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, piše Koha, a prenosi Tanjug.

Kako saznaje taj medij, dostignut je potreban procenat od 20 odsto upisanih birača, čime se otvara put za narednu fazu - organizovanje glasanja za razrešenje albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM.

Potpise za smenu albanskih, nelegalnih gradonačelnika na severu KiM sakupili su i predali Srbi koji su izbore u aprilu 2023., na kojima su albanski gradonačelnici izabrani, bojkotovali zato što Priština ne poštuje briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, a od 1.567 Srba glasalo je samo njih 13. Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA