≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obraćanje Aleksandra Šapića: Sednica odložena za dva dana

N. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić obratio se javnosti povodom predstojeće sednice i formiranja gradske vlasti

 • 7

Gospodin Fila će ovu Skupštinu odložiti ponovo za dva dana do 3. marta kada je poslednji rok za njeno konstituisanje, rekao je Aleksandar Šapić, obraćajući se povodom formiranja gradske vlasti.

"Odlučili smo da uzmemo ova dva dana da bi vam tada dali konačan stav. Kada smo prvu Skupštinu odložili, odlučili smo da podignemo lestvicu i sačekamo da vidimo sa gospodinom Nestorovićem, nekim koga smo smatrali legitimnim, jer su ga njegovi saborci proglasili kredibilnim. Iza svih njegovih izjava su stajali svi njegovi članovi u pokretu i time jasno pokazali da će to biti njihova volja", rekao je.

"Oni koji su nas optužili za nemanje legitimeta su radili i gore stvari. Ne smatram da je nelegitimnim sklopiti većinu sa ljudima koji bi vas podržali. Zato smo odlučili da uzmemo još dva dana da bismo zauzeli zajednički stav. Ako kažu nećemo dozvoliti da se izbori sprovedu to nam govori da neće stati tamo gde su stali u razbijanju. Situacija je komplikovanija nego što smo mislili", naveo je.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je 19. februara odložena zbog nedostatka kvoruma, zakazana je za danas, ali je i dalje neizvesno kako će se odvijati i da li će biti postignut dogovor o formiranju gradske vlasti ili će se pribeći novim izborima. Predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić zakazao je sednicu za danas u 10 časova.

On je juče rekao i da će se obratiti oko 9.45 sati i dati sve informacije, a da će odluka o formiranju vlasti u Beogradu ili održavanju izbora biti doneta do 3. marta, kada ističe zakonski rok. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u sredu iz Tirane da će u petak popodne sa kolegama iz Srpske napredne stranke razgovarati o izborima u Beogradu i dodao da on lično nije promenio stav i da smatra da treba ići na izbore, ali da je odluka o tome na onima koji imaju vlast u stranci. Predsednica Vlade Ana Brnabić prethodno je navela da postoji ogroman pritisak članova SNS na predsednika Srbije da se formira vlast u Beogradu, jer imaju većinu, ali da će se razgovori o tome nastaviti.

"Mislim da se o tome neće odlučivati 1. marta, već 2. i 3., u skladu sa zakonskim okvirima", rekla je Brnabić. Konstitutivna sednica zakazana je za danas, nakon što je prvi pokušaj konstituisanja skupštine grada 19. februara odložen zbog nedostatka kvoruma.

Tada je pokretu "Mi glas iz naroda" dat rok od 10 dana da se izjasni da li će podržati formiranje vlasti u Beogradu, ali je u međuvremenu došlo do njihovog razlaza. Najstariji odbornik i predsedavajući gradskog parlamenta Toma Fila izjavio je posle odlaganja sednice 19. februara, da ako danas dođe sam na konstitutivnu sednicu to znači da se ide na nove izbore. Na dnevnom redu sednice je izbor verifikacione komisije za potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika i zamenika predsednika skupštine i postavljanje sekretara, što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Na izborima za odbornike održanim 17. decembra, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" dobila je 49 mandata, lista "Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - prof. dr Vladimir Obradović" 43, a izborna lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd" sedam mandata. Izborna lista "Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković” ima šest odborničkih mesta, dok je lista "Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" dobila pet mandata. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe 3. marta, a u protivnom se raspisuju novi izbori.

Predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora. Predsednik skupštine grada se bira iz reda odbornika na predlog najmanje trećine odbornika, a da bi se izabrao neophodno je da za njega glasa većina od ukupnog broja odbornika, tajnim glasanjem. Posle izbora predsednika Skupštine grada i sekretara postoji rok od mesec dana da se izabere gradonačelnik Beograda. Ukoliko se to ne desi, Skupština se raspušta, predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca treba da raspiše izbore, a od dana raspisvanja do dana održavanja treba da prođe od 45 do 60 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoran

  1. mart 2024 | 10:15

  Čemu žurba grad funkcioniše ništa nije stalo niti će stati.Para ima a biće ih još više radi ekspo 2027.

 • Srko

  1. mart 2024 | 13:33

  Gde je kanalizacija u cvetanovoj ćupriji, rekli ste da radovi kreću u decembru a sada je mart. Idu uskoro novi izbori u gradu pa se zapitajte za koga ćemo da glasamo

 • Слађана Точиловац Шаљић

  1. mart 2024 | 11:10

  Подршка.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA