Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana Brnabić odgovorila Rotu: Zapanjena sam što niste pročitali izveštaj ODHIR-a

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je pojasnila da izraz koji je Rot iskoristio "fantomski birači" ne postoji u izveštaju

  • 44
ODIHR IZVEŠTAJ BRNABIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovo je odgovorila nemačkom političaru Mihailu Rotu na društvenoj mreži X, a kako je navela zapanjena je što nije ni pročitao izveštaj ODHIR-a.

- Zapanjena sam, @MiRo_SPD, što niste, zapravo, čak ni pročitali izveštaj ODIHR-a o srpskim izborima! Umesto toga, uzimate kao činjenicu ono što ste čuli ili pročitali iz izvora bliskih vama i nastavljate da širite lažne vesti. Da ste se makar potrudili da pročitate izveštaj, videli biste da @osce_odihr, veoma precizno, navodi sledeće: "NAVODE (na nemačkom: Behauptung) o brojnim preminulim licima koja su ostala upisana u birački spisak i TVRDNJE o masovnoj migraciji birača", "mnogi SU TVRDILI da Jedinstveni birački spisak sadrži brojne unose preminulih lica, uključujući u inostranstvu, i NAVODILI masovnu organizovanu migraciju birača u vezi sa lokalnim izborima", "Republička izborna komisija odlučila je da preporuči Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvu unutrašnjih poslova da pošalju inspekciju da proveri pozive za glasanje NAVODNO (na nemačkom: angeblich) poslate fiktivnim biračima u Beogradu", "22. decembra, CRTA je objavila izveštaj, NAVODEĆI kvalitativne i kvantitativne dokaze organizovane migracije birača pred izbore 17. decembra, anomalije u biračkom spisku, transport birača i nadgledano glasanje, i ukazala na potencijalni uticaj na rezultate izbora", "Nadležni su opovrgli TVRDNJE o fiktivnim prijavama u Beogradu, ukazujući na podatke koji pokazuju stabilnost broja registrovanih birača u prestonici", "Nakon objavljivanja CRTA izveštaja 26. decembra O NAVODNOJ organizovanoj migraciji birača (na nemačkom: CRTA-Bericht über angeblich organisierte Wählermigration) u vezi sa lokalnim izborima" - navela je Brnabić.

Ona je pojasnila da izraz koji je Rot iskoristio "fantomski birači" ne postoji u izveštaju.

- I tako dalje, i tako dalje. Izraz "fantomski glasači" koji koristite u svom tvitu, čak se ni ne pojavljuje u celom izveštaju! Dakle, da ste, zapravo, pročitali izveštaj, koji se usuđujete da komentarišete, o drugoj zemlji, videli biste da ODIHR, sasvim ispravno i precizno, navodi ovo kao tvrdnje i navode, a ne kao činjenice - jer to i jesu: neosnovane, neutemeljene tvrdnje koje su iznele opozicioni partije. Najmanje što možete učiniti, ako sebi dozvoljavate da komentarišete izveštaje drugih zemalja, je da ih bar pažljivo i detaljno pročitate. Ali, NE, vi birate, ponovo, da širite lažne izjave, lažne vesti i dezinformacije o Srbiji, njenom predsedniku i njenim institucijama - rekla je Brnabić.

Ona je zaključila da su izbori na KiM bili prihvaćeni kao legitimni, iako su održani u kontejnerima pod direktnim nadzorom oružanih snaga.

- Na kraju, dozvolite da vas podsetim da ste slavili lokalne izbore održane na severu Kosova i Metohije, na kojima je učestvovalo 3,39% stanovništva, od kojih 13 Srba (0,02%), kao legitimne i festival demokratije, i da i dalje podržavate "gradonačelnike" koji su "izabrani" od strane 3% ljudi, u najboljem slučaju. Izbore održane u kontejnerima, pod direktnim nadzorom oružanih snaga. Ti, po vama, su bili "slobodni i fer", ali tvrdnje i navodi su dovoljan razlog da javno kažete da neka zemlja nije funkcionalna demokratija. Ozbiljna politika ne treba (ili barem - ne bi trebalo) da se oslanja na lične preference, već na čvrste činjenice i principe. Razmislite o tome - napisala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    2. mart 2024 | 17:53

    Strašno je ponašanje Rota i širenje laži o izborima u Srbiji, to prosto ne sme da se dešava!

  • dragan

    3. mart 2024 | 00:48

    Sramni i besmisleni napadi na Srbiju, to slobodno mogu reci-

  • Bojan

    2. mart 2024 | 16:53

    Nedopustivo je to što Rot sebi dozvoljava, da tako priča napamet, strašno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA