Vreme čitanja: oko 3 min.

Dačić iz Antalije: Mi smo za mir i EU, ali uz čuvanje nacionalnih interesa

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar spoljnih poslova učestvuje na Antalijskom diplomatskom forumu

  • 0
ivica dačić u antaliji Foto: Tanjug/MSP/Dijana Vukomanović

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da se Srbija zalaže za mir i put ka Evropskoj uniji, ali uz čuvanje svojih nacionalnih i državnih interesa.

- Mi jesmo za mir, jesmo za pregovore. Ja sam potpisao Briselski sporazum pre više od deset godina. Evropska unija je bila garant. Ona danas ne može da garantuje da će se on sprovesti, odnosno da će se formirati Zajednica srpskih opština - poručio je Dačić u izjavi medija u Antaliji, gde učestvuje na Antalijskom diplomatskom forumu.

On je danas na Forumu učestvovao na panel diskusiji "Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu", zajedno sa svojim kolegama iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, kao i sa izaslanikom premijera Velike Britanije Stjuartom Pičom.

Pored toga, Dačić je naveo da je imao niz važnih bilateralnih sastanaka na marginama Foruma, kao što je ministar spoljnih poslova Turske Fiden, sa kojim je razgovara o odnosima dve zemlje i o planovima i aktivnostima za naredni period.

- Imao sam niz sastanaka sa zemljama sa kojima se trudimo da uspostavimo što bolje odnose, kao što je Gabon, kao što je Liban, kao što je Panama, kao što je Esvatini. Esvatini i Gabon su zemlje koje su povukle priznanje Kosova, za nas je veoma bitno da sa tim zemljama imamo strateške odnose, kralj Esvatinija će doći u posetu predsedniku Vučiću u Srbiji. Isto tako, važna nam je pozicija Libana, to je zemlja koja nije priznala Kosovo - rekao je Dačić.

Dodao je da se susreo i sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergejem Lavrovim i sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, kao i sa brojnim drugim zvaničnicima.

- Jedan značajan krug aktivnosti smo imali danas i ono što mislim da je za nas važno, to je da je naša pozicija izuzetno dobra kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, odnosno da nema promena u tom stavu zemalja, kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti 'Kosova'. Mi čvrsto držimo tu liniju odbrane, to znači da neko ne može da nametne da 'Kosovo' nekim sporednim putem uđe u međunarodne organizacije i institucije - poručio je Dačić.

Naveo je da Srbija ima jasne stavove i oko teritorijalnog integriteta Srbije, i oko teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali je istakao i da Srbija želi da razvija dobre odnose sa Rusijom.

- Mi moramo da vodimo računa kako će se koja država odnositi prema pitanju Kosova i Metohije. I shodno sa tim, mi želimo da razvijamo dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na jednom pozitivnom stavu koju su imali i na samoj sednici Saveta bezbjednosti i sada, vezano za KiM - rekao je Dačić.

Govoreći o sastanku sa svojim turskim kolegom Hakanom Fidanom i o odnosima Srbije i Turske, Dačić je naveo da Turska ima svoje interese već više vekova unazad i da ne treba da bude pitanje da li će Srbija moći da promeni njihove pozicije.

- Ovde je pitanje kako možete da nađete jednu održivu politiku, koja će biti sa najmanje moguće štete i uz međusobno uvažavanje tih različitih interesa. Mi nećemo moći da ubedimo Tursku da promeni odliku oko Kosova i Metohije. Ali treba da pokušamo, da pre svega zbog toga što možemo da budemo partneri, razvijemo ekonomske odnose - rekao je Dačić.

Kao primer takvih odnosa, on je naveo podatak koji je čuo od Fidana, da je prošle godine više od 300.000 turista iz Srbije bilo u Turskoj, a da je više od 200.000 turista iz Turske posetilo Srbiju.

- To je velika stvar i da ne pričam sada o o spoljno-trgovinskoj razmeni koja je dostigla rekordne cifre. Da probamo da to stavimo u funkciju konstruktivnosti na Balkanu. To je najviše što možemo da postignemo, a to je da se uvažava naš stav da bez naše saglasnosti nema nametanja rešenja, odnosno da se ispunjavaju dogovori i sve ono što smo ranije potpisali - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA