≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skupština Beograda nije konstituisana, ide se na nove izbore: Ovo je saopštio Toma Fila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko se Skupština ne konstituiše danas, Vlada imenuje privremeni organ

  • 28
Sednica Skupštine grada Beograda Foto: Mateja Beljan

Ekipa "Telegrafa" nalazi se ispred Skupštine grada Beograda, gde je danas trebalo da se održi zasedanje Konstitutivne sednice gradskog parlameta. Ipak, predsedavajući Toma Fila saopštio je da ne postoje uslovi za formiranje Skupštine, te će Beograđani ići na nove izbore. Ovo je treći pokušaj da se Skupština grada formira i potvrde mandati odbornika.

Najpre je to trebalo da se dogodi 19. februara, ali nije bilo kvoruma, pa je zasedanje odloženo za 1. mart. Tada je, takođe, pokušaj formiranja parlamenta bio neuspešan zbog nedovoljnog broja prisutnih odbornika.

Sednicom predsedavao Toma Fila, ne postoji kvorum

Svi odbornici odborničke grupe "Srbija protiv nasilja", na čelu sa nosiocima te liste na beogradskim izborima Dobricom Veselinovićem i Vladimirom Obradovićem, stigli su u Skupštinu.

Oni su ušli u hol Skupštine i istakli transparente na kojima piše "Krađa neće proći", "Beograd vas neće", "Svi ste vi fantomi".

Na sednicu je i došao i Borislav Antonijević iz "Mi - Glas iz naroda".

Sednicom je predsedavao Toma Fila, kao najstariji odbornik. On je naveo da ne postoji kvorum, kao i da nisu ispunjeni uslovi za formiranje Skupštine.

- Konstatujem da u sali trenutno ne postoji kvorum za održavanje sednice i obaveštavam vas da se nakon sprovedenih izbora 17. decembra 2023. godine nisu ispunili uslovi propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi za konstituisanje Skupštine grada Beograda - naveo je on.

Time je zasedanje završeno.

Poslednja šansa za formiranje nove Skupštine grada

Poslednja šansa da se formira nova Skupština grada Beograda nakon decembarskih izbora je danas.

Potrebno je da se potvrde mandati odbornika i da se izaberu osnovni organi skupštine: predsednik, zamenik predsednika i sekretar.

Predsednik skupštine grada se bira na predlog najmanje trećine odbornika iz čijeg reda i dolazi. Glasanje je tajno, a potrebna je većina glasova od ukupno 110 odbornika.

Ukoliko se Skupština ne konstituiše danas, Vlada imenuje privremeni organ. U tom slučaju, u roku od mesec dana predsednik Narodne skupštine raspisuje nove izbore, a oni moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja.

Ukoliko se Skupština danas bude, pak, konstituisala, sledi rok od 30 dana za izbor nobog gradonačelnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    3. mart 2024 | 11:41

    Delu opozicije koja sebe naziva " borci protiv nasilja" - treba "čestitati" u jednoj stvari- širenju mržnje među narodom !!! E tu su stvarno šampioni !

  • Nikolas

    3. mart 2024 | 10:04

    NECE DOCI NATO PLACENICI !!!!

  • Igor

    3. mart 2024 | 10:58

    Pravi i fer izbori su samo oni gde bi dobila opozicija !!?? Pa dali je to baš tako ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA