Vreme čitanja: oko 3 min.

Lacmanović: Referendumska atmosfera stvoriće još veće tenzije u društvu

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lacmanović je za Tanjug ocenio da će Pokret za narod i državu biti moćna organizacija

  • 0
Srbija izbori 2023. Foto: Shutterstock

Programski direktor agencije "Faktor Plus" Predrag Lacmanović izjavio je danas da je sazrela ideja mogućeg grupisanja na strani vlasti i formiranja Pokreta za državu i narod, kao i da je logično da se sada i opozicija ujedini pred nove izbore u Beogradu, ali da će ta, kako je rekao, referendumska atmosfera stvoriti još veće tenzije u društvu.

Lacmanović je za Tanjug ocenio da će Pokret za narod i državu biti moćna organizacija.

"Mislim da je sada ta ideja sazrela. Videćemo ko će ući u taj pokret. Ako se krene sa tim kako je Vučić zamislio, mislim da će to biti jedna moćna organizacija", rekao je Lacmanović i dodao da tu Vučića svi vide kao jedinog mogućeg lidera.

On dodaje i da je logična izjava lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da bi opozicija trebalo da izađe na predstojeće beogradske izbore ujedinjena u širu koaliciju, u kojoj bi Srbiji protiv nasilja prišle i koalicija NADA, Proglas i drugi.

"Logična ideja je da se ujedine svi, jer je protivnik neverovatno jak. Aleksandar Vučić je, do sada, odnosio ubedljive pobede. Kada se odlučio za ponavljanje izbora, verujem da je dobro procenio situaciju i da ulazi još spremniji u kampanju. Ne samo on, već i njegova partija sa koalicionim partnerima", rekao je Lacmanović.

On je dodao da je zadatak opozicije da dođe na vlast, ali da će se videti koliko će biti uspešna u tome.

"Videćemo da li će Dragan Đilas uspeti da nametne kao lider većini, jer u toj koaliciji ima dosta stranaka, pokreta i lidera i čini mi se da svako od njih želi da se istakne kao glavni. Mislim da će to ići teško i da neki od lidera stranaka iz opozicije neće pristati da Đilas bude taj koji je ujedinitelj, jer će smatrati da će on biti taj koji će pokupiti slavu", smatra Lacmanović.

On dodaje i da opozicija ujedinjena oko Dragana Đilasa i Miroslava Aleksića želi da zadrži one koji su glasali za njih i da, kako kaže, napravi što veću tenziju i referendumsko odlučivanje.

"Ne kažem da nije bilo tako za prethodne izbore, međutim, sada se situacija drastično zaoštrila. Imali smo rezoluciju Evropskog parlamenta, koja je prihvaćena na različite načine u Srbiji, videćemo da li će to pomoći ili odmoći opoziciji", rekao je Lacmanović.

Na pitanje o mogućem datumu održavanja novih beogradskih izbora, Lacmanović kaže da se o toj temi mnogo priča, ali da ona, prema njegovom mišljenju, nije važna.

"Da li će izbori biti par dana pre ili kasnije, ništa ne menja stvari. Kampanja traje od najave prethodnih izbora i nije prestajala. Mislim da opozicija treba samo da usaglasi između sebe, kako će nastupiti, da li će se nešto menjati, jer bi bilo suludo da idu sa istom kampanjom. Ne može se ništa promeniti za 10 dana", poručio je Lacmanović.

Dodao je da je, ipak, najvažnije kako će se obe strane predstaviti u kampanji i kako su glasači percipirali period između izbora.

Što se tiče preporuka ODIHR, Lacmanović kaže da će možda biti razgovora između vlasti i opozicije, ali da nema mnogo vremena.

"Možda će vlast neke preporuke prihvatiti. Međutim, nema tu šta posebno da se menja oko uslova izbora. Pretpostavljam da bi opozicija volela da neko iz Brisela dođe i vodi dijalog između vlasti i opozicije, a za tako nešto nema vremena. Koliko smo čuli, za tako nešto nema ni volje sa druge strane", rekao je Lacmanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA