TELEGRAF OTKRIVA: Vučić i Dinkić umalo poginuli u Abu Dabiju, spasao ih šeik!

U poslednji čas otkriveno je da je na državnom "falkonu 50" otkazao automatski pilot, što je moglo da bude kobno po putnike iz naše delegacije. Stvar rešio šeik Muhamed, koji je, na Vučićevu molbu, srpskoj delegaciji pozajmio svoj avion. Probleme s "falkonom" u prošlosti imali i drugi državni funkcioneri

  • 6

KOBNI LET! Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i dalje se nalaze u Abu Dabiju, jer je državnom "falkonu", kojim su odleteli u Ujedinjene Arapske Emirate, otkazao automatski pilot!

Da je avion kojim slučajem poleteo, državni čelnici i njihova svita ne bi doleteli u Beograd!

- U poslednji čas otkriven je kvar na "falkonu", koji je mogao da bude koban po putnike. U našoj delegaciji nije bilo panike, ali izvesne nelagode svakako jeste. Umesto u 16 časova, avion bi mogao da poleti s nekoliko sati zakašnjenja, kako bi srpska delegacija u Beogradu bila najkasnije do ponoći, imajući u vidu da let do Beograda traje pet i po sati - kaže izvor Telegrafa.

Kako saznajemo, spas je stigao u popodnevnim satima, kada je šef UAE šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan izašao u susret Vučiću, koji ga je zamolio da im Emirati posude njihov avion. Posle svega, dolazak srpske delegacije u Beograd očekuje se u kasnim večernjim časovima.

Ovo nije prvi put da državni činovnici imaju problema s "falkonom". Bivši premijer Mirko Cvetković u maju ove godine nije ni otputovao u Brisel na sastanak ministara EU, jer je, opet u poslednji čas, otkriven kvar na letelici. Letovi su otkazivani i Borisu Tadiću, Vuku Jeremiću i Draganu Šutanovcu, a bilo je i slučajeva prinudnog sletanja u najbližu zemlju.

"Falkon 50" u vlasništvu Vlade Srbije star je više od 30 godina, sklon je kvarovima, a oprema mu je gotovo u potpunosti zastarela. Uprkos tome, godišnje ima više od 150 letova! Sredinom 2008. otkrivena je pukotina na motoru, zbog čega je na remont potrošeno čak 65 miliona dinara. Državni avion ne može da sleti ako je vidljivost zbog magle manja od 500 metara, a zastarela tehnologija ne dozvoljava ugradnju modernih mehanizama za sletanje po magli!

Još od 2004, kada je avio-služba bila u nadležnosti Saveta ministara SCG, postojala je ideja da se nabavi novi avion, ali je to tada stopirao Mlađan Dinkić. Možda će sada biti zainteresovaniji da u novom budžetu iskopa novac za novi, pouzdaniji državni avion.

(S. M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA