Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić: Sutra ću odgovoriti na optužbe Fridom hausa

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je konstatovala da živimo u izuzetno kompleksnim okolnostima u kojima postoji politički pritisak preko različitih rangiranja

  • 0
SNS sednica Ana Brnabić Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će sutra odgovoriti na optužbe Fridom hausa o stanju demokratije u Srbiji.

Učestvujući na panelu "Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji" na Kopaonik biznis forumu, Brnabić je rekla da je za nju kredibilnije istraživanje britanskog lista ''Ekonomist'', gde je Srbija prema indeksu demokratije napredovala četiri mesta, i to zahvaljujući političkoj participaciji i učešću građana u politici.

"To je sasvim suprotno od onoga što pokazuju neki drugi indeksi kao što je Fridom haus, ja ću sutra da odgovorim na sve ono što smo danas čuli od Fridom hausa, ali rekla bih da ovako kredibilni i objektivni izvori govore ono što je istina. U ovoj kategoriji po tome je Srbija zemlja koja se svrstava uz zemlje kao što je Italija, Belgija, Češka, Estonija. Dakle, to nije ni malo loše", poručila je premijerka.

Ona je konstatovala da živimo u izuzetno kompleksnim okolnostima u kojima postoji politički pritisak preko različitih rangiranja.

"Potrebno je mnogo energije, mnogo snage da se na te stvari odgovori, zato što bilo kakve loše ocjene u ovakvim rangiranju mogu direktno negativno da utiču i na ekonomske prilike, ekonomske uslove, kreditni rating i tako dalje, tako dalje. Tako da je dodatan izazov za vladu Srbije da se protiv ovakvih stvari bori, odnosno da se bori argumentima i transparentnosti", rekla je Brnabić.

Dodala je da je ona uvek govorila da je Srbiji u najboljem i najvećem interesu uvek apsolutna transparentnost.

"Zato što kada pokažete šta radite, kako radite, sa kojim partnerima, kakvim partnerima radite, onda su tu argumenti na vašoj strani", konstatovala je premijerka.

Ona je istakla da je za tip ekonomije koju sada Srbija gradi izuzetno važna politička komponenta i demokratičnost, jer kako je rekla, Srbija se od radno intenzivne ekonomije transformisala u zemlju koja razvija privredu zasnovanu na inovacijama i naprednoj tehnologiji.

Nevladina organizacija Fridom haus objavila je novi izveštaj o stanju građanskih sloboda u svetu u 2023, a kada je reč o Srbiji u izveštaju se, između ostalog, navodi da je Srbija parlamentarna demokratija sa višepartijskim izborima, ali su iznete kritike da je poslednjih godina bilo narušavanja političkih prava.

U izveštaju za Srbiju kojim su obuhvaćeni predizbona kampanja i učešće političkih aktera i medija, navodi se da izborni zakoni u velikoj meri odgovaraju međunarodnim standardima, ali da ima manjkavosti u primeni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Brnabić: "Moramo da radimo posvećeno na poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA