JEREMIĆ: Poslaničku platu dajem deci s KiM, mandat ne vraćam!

"Mandat narodnog poslanika dobio sam od građana na izborima i nemam nameru da ga vratim, jer je za mene čast biti narodni poslanik", poručuje predsedavajući Generalne skupštine UN

  • 0

Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić u otvorenom pismu, koje je postavio na svojim nalozima "Fejsbuk" i "Tviter", poručio je da ne prima poslaničku platu, a da zakonom pripadajući paušal od 30 hiljada dinara uplaćuje u humanitarne svrhe za decu s Kosova i Metohije.

- Sve ovo je lako proverljivo i ne bi zahtevalo od novinara poseban napor, pogotovo zato što je to javnosti nedavno već predočeno - kaže on.

Jeremić je u pismu istakao da je mandat narodnog poslanika u Skupštini Srbije dobio od građana na izborima i dodao da nema nameru da ga vrati.

- Što se tiče mog mandata narodnog poslanika, dobio sam ga od građana Srbije na izborima i nemam nameru da ga vratim bilo kome osim njima, i to kada sledeći put budu izražavali svoju izbornu volju. Za mene je čast biti narodni poslanik, a funkcija koju privremeno obavljam u UN nije ni na koji način nespojiva s poslaničkim mandatom na osnovu Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o Narodnoj skupštini - istakao je on.

Jeremić je negirao da se nalazi u bilo kakvom sukobu interesa, jer je u UN izabran kao predstavnik Srbije.

- Takođe je jasno da nisam ni u kakvom sukobu interesa, jer sam na mesto predsednika GS UN izabran kao kandidat svoje zemlje. Imajući u vidu brojnost skupštinske većine, teško je tvrditi da moje privremeno odsustvo utiče na zakonodavni rad Narodne skupštine i njeno ukupno funkcionisanje.

On je dodao da nije retkost da predsednik Generalne skupštine UN istovremeno obavlja i značajnu funkciju u svojoj zemlji.

- Bilo je mnogo primera da predsednici GS UN budu simultano ministri u vladama svojih zemalja, a samo u poslednjih desetak godina nekoliko njih su bili u isto vreme i poslanici u svojim nacionalnim parlamentima, poput Jana Kavana iz Češke ili Han Seung-soa iz Južne Koreje - podseća Jeremić.

On je poručio da će se nakon isteka mandata predsednika GS UN, u septembru 2013. godine, vratiti se u Srbiju, i to na mesto narodnog poslanika i da ga "ništa neće obeshrabriti u toj nameri".

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA