Vreme čitanja: oko 2 min.

Blinken iz Beča: Svi sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine moraju da se primene

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Podržavamo poboljšanje odnosa Kosova i Srbije", rekao je Blinken

  • 1
Entoni Blinken Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je danas u Beču da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i poručio da svi sporazumi iz dijaloga moraju biti primenjeni.

"Podržavamo poboljšanje odnosa Kosova i Srbije. Dijalog uz posredovanje EU je jedini pouzdan put za napredak u tom procesu. Želimo da vidimo dobru volju i konstruktivan pristup obe strane", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za štampu sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom.

Poručio je da obe strane treba da izbegavaju tenzije, povećaju transparentnost i saradnju sa međunarodnim partnerima.

"Svi sporazumi iz dijaloga moraju da se primene", naglasio je Blinken.

Rekao je da SAD sarađuju sa Austrijom po pitanju Zapadnog Balkana, i pohvalio angažovanje Beča i posebno Šalenberga u stabilizaciji prilika u regionu.

"Zapadni Balkan je nešto što je bliskom našem srcu, posebno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu. Predsedniku i meni, kao i sveta fokus je devedesetih bio na Balkanu, na Bosni i Hercegovini i Kosovu. Ono što nam ne treba, a posebno ne građanima regiona, je povratak u prošlost, da se vratimo u devedesete", naglasio je Blinken.

SAD i Austrija o zapadnom Balkanu

Kazao je da zahvaljujući liderstvu Austrije region napreduje u pravcu evropskih integracija. Istakao je da SAD podržavaju demokratski, miran i prosperitetan Zapadni Balkan integrisan u EU. Zbog toga, dodao je, SAD podržavaju preporuku za otvaranje pristupnih pregovora EU sa BiH.

"Ohrabrujemo lidere u BiH da premoste podele i sprovedu reforme na putu ka EU", rekao je Blinken.

Dodao je da SAD sarađuje sa Austrijom u želji da se jače čuje glas novih generacija na Balkanu.

"Hoćemo da osiguramo da se glas nove generacije na Balkanu čuje, jer je to glas za mir, bezebdnost, i budućnost, a to znači put ka EU", istakao je Blinken.

Šalenberg je preneo da je sa Blinkenom razgovarao i o neposrednom susedstvu Austrije, a to je Zapadni Balkan.

"U vreme kada bukti požar u Evropi moramo osigurati stabilno neposredno susedstvo. Ili ćemo izvoziti naš model života, ili rizikujemo nestabilnost i nesigurnost u susedstvu", upozorio je Šalenberg.

Rekao je da se Austrija zalaže za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, i podsetio da je Beč oduvek podržavao evropsku integraciju Zapadnog Balkana.

Neutralnost Austrije samo vojna 

Upitan za neutralnu poziciju Austrije, a u pogledu odluke Finske i Švedske da se pridruže Natou, Šalenberg je kazao da su istorija i geografski položaj tih zemalja drugačije.

"Naša neutralnost je samo vojna, ne i po vrednostima i principima. Nismo neutralni prema zemljama koje krše Povelju UN i principe međunarodnog prava", dodao je on.

Šalenberg je podsetio da se Austrija 1956., neposredno posle proglašenja neutralnosti, pridružila osudi ulaska ruskih tenkova u Budimpeštu.

"Međunarodni zakoni nisu samo dokument, već nas čine bezbednim i zato je neophodno da se poštuju sva međunarodna pravila", poručio je on.

Šalenberg je kazao da neutralnost ima ogromnu podršku u stanovništvu, te da 80 odsto građana Austrije ne želi njeno ukidanje.

(Telegraf.rs)

Video: Očekuje se da će održati sastanak i sa Blinkenom: Vučić se sastao sa Makronom i Šolcom u Minhenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA