≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Vučić dočekao učenike sa KiM: Pogrom traje i 20 godina kasnije, očekujem samo loše vesti

E. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Srbije je učenike sa KiM dočekao na dvadesetogodišnjicu pogroma Srpskog naroda iz te južne pokrajine

  • 37
Aleksandar Vučić, učenici osnovnih škola Kosova i Metohije Printskrin: Tanjug.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je učenike osnovnih škola sa Kosova i Metohije.

Vučić je osnovce ugostio u Palati "Srbija".

Oko stotinu školaraca iz Osojana, Goraždevca, sela Banje, Banjske, Štrpca, Vitine, Novog Brda, Gnjilana i Kosovske Kamenice boravi ovog vikenda u Beogradu u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Draga deco iz svih delova KiM, naše Srbije, dobrodošli u drugi deo naše Srbije. Hvala vam što ste danas sa nama u Beogradu, na 20-godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva u južnoj pokrajini, koji istom žustrinom traje i danas. Hvala vam što sa svojim roditeljima i nastavnicima volite Srbiju, znate da je to vaša zemlja, da imate samo jedan glavni grad, a to je Beograd i nadam se da ste imali malo vremena da još više zavolite druge delove svoje srpske otadžbine - rekao je Vučić.

On se zahvalio svima iz Metohije koji su došli "nakon terora koji se nad njihovim starijima sprovodio prethodnih dana".

- Hvala i vama iz junačke Banjske koju pokušavaju da proglase mestom zla, ne znajući koliko su patnje i zla doneli našem narodu na severu Kosova. Dobrodošla draga deco, vi ste neko, uprkos željanma onih koji su niko. Zato što ste vi neko, stojite i opstajete kao svoj na svome jer jeste svoj na svome, na našem KiM - dodao je.

Predsednik je rekao da je KiM naša duhovna i državna kolevka.

- Drago mi je što ste videli sve lepo što naša jedina prestonica može da ponudi. Želim da dugo živite u zdravlju i veselju na našem KiM, da često dolazite u svoj Beograd, da često dolazite u svoju Srbiju, baš onoliko koliko su se vaši preci žrtvovali. Ja ovaj svečani dan počinjem na najlepši način, susretom sa vama. Želim da vam najveće brige budu da li će da pobedi Zvezda ili Partizan i koju ćete ocenu da dobijete. Srbija nije nešto što je van vas, uvek ćemo biti uz vas i nikada nećete da biti sami. Neka živi KiM i neka živi naša prelepa, najlepša i jedina Srbija - zaključio je predsednik.

Učenica Anđela Milošević iz Banjske obratila se u ime svih učenika.

- Moji vršnjai i ja nemamo srećno detinjstvo i žviimo u strahu. Nedostaje nam sloboda. Zahvalila bih se kancelariji za KiM i predsedniku što su nas pozvali da obiđemo istorijska i kulturna mesta i zaboravimo na brige. Želela big da predsedniku uručim crteže mojih vršnjaka u znak zahvalnosti što svakodnevno brine za nas i našu budućnost na KiM. Hvala - rekla je.

Predsednik Vučić je učenicima osnovnih škola sa KiM podelio poklone.

- Večeras imamo akademiju i ovo je početak i priprema za ono što sledi 24. marta kada je 25 godina od kada su oružjem krenuli da nam otimaju KiM i do dana današnjeg se nisu zaustavili. I neće. Ako ništa, časno je čuvati slobodu i štititi međunarodno pravo u današnjim uslovima. Narednih dana verujem da ću imati prilike da govorim više o situaciji u regionu i svim opasnostima koje se nadvijaju nad naš kontinent i našu zemlju - rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da očekuje samo loše vesti za nas i dodao da se to tiče članstva Kosova u Savetu Evrope.

- Rekli smo im šta će se dogoditi ako dođe do toga, oni misle da imaju pravo na tumačenje sporazuma na lažan način. Biće teško za nas, nečija namera je da gura srpski narod što dalje od KiM, a da istovremeno onima koji proteruju Srbe obezbede pun legitimitet i legalitet za njihove akcije. To je samo deo onoga što nam se sprema. Utoliko je važnije da snažimo sebe i ma koliko da smo mali, dobro razumemo svoju poziciju. Mi smo neko, za razliku od mnogih, koji su postlai niko. Neće biti lako, našem narodu na KiM ponajmanje - dodao je.

Predsednik je istakao da "više nema da nas dovedu pri svršen čin".

- Možete na silu da sprovedete sve, ali ćete morati da kažete da to sprovodite na silu. Moguće je da ćemo mi morati nešto da prihvatimo na silu, ali će da se zna da je to sprovedeno na silu. Naš pristup će biti drugačiji - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    17. mart 2024 | 10:52

    Vučićeva inicijativa da dočeka učenike sa Kosova i Metohije pokazuje njegovu duboku brigu i posvećenost srpskom narodu, naročito onima koji žive u teškim uslovima na jugu naše zemlje. Njegove reči ohrabrenja i podrške učenicima predstavljaju primer pravog vođstva i odgovornosti prema svim građanima Srbije.

  • Ggg

    17. mart 2024 | 13:01

    Pa zar nisi rekao da pogroma vise nema..???i da nece biti

  • zveki

    17. mart 2024 | 10:25

    Njegove reči o značaju obrazovanja i poverenja u nastavnike su inspirativne i podsticajne za sve nas. Nadam se da će ova poseta učenicima sa Kosova i Metohije doneti nova iskustva i nadu u bolju budućnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA