Vreme čitanja: oko 1 min.

Grad Novi Sad: Optužba POKS-a da im je odbijen uvid u birački spisak je neistina

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za uvid u celokulan birački spisak, političke partije i druge zainteresovane organizacije moraju da se obrate Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

  • 12
Novi Sad Gradska kuća Foto: Shutterstock

Uprava za opšte poslove Grada Novog Sada negirala je danas tvrdnje Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) da je toj stranci zabranjen uvid u birčaki spisak, navodeći da je reč o "neistini i tendenciozno formulisanom istupanju u javnosti".

"Vođenje jedinstvenog biračkog spiska je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Lokalne samouprave, pa i Grad Novi Sad, poslove ažuriranja biračkog spiska obavljaju kao poveren posao od strane Ministarstva, a ne kao izvorni posao lokalne samouprave", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da zaposleni u Gradu Novom Sadu preko pristupne šifre koju dobiju od ministartva mogu da pristupe biračkom spisku i ažuriraju podatke, mogu da izvrše proveru podataka, mogu da izdaju potvrdu da je neko upisan u birački spisak ili da nije upisan, ali da nemaju pravo, s obzirom na to da je u pitanju povereni, a ne izvorni posao Grada, da omoguće uvid i pretragu biračkog spiska.

"Zainteresovana lica, političke partije i drugi, mogu se obratiti sa zahtevom za proveru da li je neko određeno lice upisano u birački spisak i taj podatak mogu dobiti od lokalne samouprave, a isto to mogu i sami da provere putem interneta preko sajta Ministarstva", objasnili su iz Grada Novog Sada.

Dodali su da za uvid u celokulan birački spisak, političke partije i druge zainteresovane organizacije moraju da se obrate Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Ranije danas iz POKS-a su naveli da su zatražili od gradske uprave u Novom Sadu uvid u birački spisak uz prisustvo njihovih zaposlenih lica u administracija, ali da im je to odbijeno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA