Vreme čitanja: oko 1 min.

UNS: Vreme da Osmani oprestane sa diskriminacijom novinara

I. A.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako se navodi, službenik iz kabineta Osmani na ulazu u predsedništvo nije želeo da sasluša novinarku i snimatelja Medija centra Čaglavica

  • 1
Konferencija novinari mikrofoni Foto-ilustracija: Shutterstock

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestovalo je danas jer novinarskoj ekipi Medija centra Čaglavica nije dozvoljeno da prati sastanak i konferenciju za novinare predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani i pomoćnika sekretara Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i poslove sporoveđenja zakona SAD Toda Robinsona.

Kako se navodi, službenik iz kabineta Osmani na ulazu u predsedništvo nije želeo da sasluša novinarku i snimatelja Medija centra Čaglavica Sanju Đokić i Nebojšu Đokića i ponavljao je na albanskom jeziku "akreditimi" i pokazivao prstom da napuste zgradu, što su i uradili.

Medija centar je uz pomoć prevodioca kasnije došao do zaključka da je službenik najverovatnije tražio akreditacije za praćenje konferencije, koje prethodno novinari nisu mogli da podignu jer službenik koji ih je delio nije bio na radnom mestu.

Medija centar Čaglavica obratiće se zbog toga Ombudsmanu i Kancelariji poverenika za jezike u Prištini.

UNS i DNKiM podsećaju da su novinari srpskih redakcija isti problem imali i pre nedelju dana kada im nije bilo dozvoljeno da prate sastanak Osmani i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i ističu da se onemogućavanjem i ograničavanjem rada novinara krši pravo na informisanje, koje je zagarantovano lokalnim propisima i međunarodnim konvencijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA