Vreme čitanja: oko 2 min.

Ambasador Kine: Ne postoji demokratija koja je superiorna u odnosu na druge

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navodeći kineski primer, Li naglašava da kineski poslanici Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) i članovi Narodne političke konsultativne konferencije Kine (CPPCC) dolaze iz svih regiona, etničkih grupa, političkih partija i oblasti

  • 4
Na Kolarcu održan Kinesko-srpski novogodišnji koncert Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming ocenio je da demokratski put svake zemlje treba da se poštuje i da ne postoji demokratija koja je superiorna u odnosu na druge, kao i da je sveobuhvatna demokratija ona koja istinski služi interesima naroda.

"Neke zemlje preuveličavaju takozvani narativ demokratija nasuprot autoritarizma i označavaju druge države kao 'demokratske' i 'nedemokratske', pokušavajući da primoraju međunarodnu zajednicu da izabere stranu, što nikako ne ide u korist razvoju demokratije čovečanstva", naveo je ambasador Li Ming u autorskom tekstu za današnju Politiku.

On ističe da je sveobuhvatna narodna demokratija demokratija koja istinski služi interesima naroda i navodi da to da li je demokratski sistem zemlje dobar ili ne isključivo zavisi od toga da li ljudi imaju pravo da široko učestvuju u državnom upravljanju, da li su zadovoljni i da li se zastupaju njihovi interesi.

Navodeći kineski primer, Li naglašava da kineski poslanici Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) i članovi Narodne političke konsultativne konferencije Kine (CPPCC) dolaze iz svih regiona, etničkih grupa, političkih partija i oblasti.

"Skoro 40 odsto poslanika NPC-a ovog saziva su obični radnici, poljoprivrednici i stručno tehničko osoblje, a većina članova CPPCC-a su iz demokratskih partija i bez partijske pripadnosti. Prema izveštajima Univerziteta Harvard i drugih, zadovoljstvo Kineza vladom uvek je bilo iznad 90 odsto od 2023. godine", navodi Li.

Ističe da se Kina zalaže za sveobuhvatnu narodnu demokratiju i poštuje pravo naroda svih zemalja da samostalno biraju svoj razvojni put i demokratski model.

"Ljudska civilizacija je bogata i raznolika, a oblici demokratije takođe treba da budu raznovrsni. Demokratski put svake zemlje treba da se poštuje i ne postoji demokratija koja je superiorna u odnosu na druge", navodi kineski ambasador.

Prema njegovim rečima, različite vlade ne treba da usvoje isti model upravljanja, nego onaj koji doprinosi boljitku njihovog naroda.

"Kina je spremna da se zajedno sa svim zemljama, uključujući Srbiju međusobno podržava, razmenjuje iskustva, neprekidno istražuje demokratski i razvojni model koji je u skladu sa sopstvenim nacionalnim uslovima, da čuva nacionalni suverenitet, zalaže se za nezavisnost, da zajednički unapređuje demokratizaciju međunarodnih odnosa, da zajednički gradi zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo i da zajednički doprinosi obogaćivanju ljudske političke civilizacije", naveo je ambasador Kine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Parizer

    22. mart 2024 | 09:46

    Pitajte za to one koji svima daju lekcije demokratije Francuze.Zivim 35 godina u Francuskoj gde se svako svakog boji i otkucava.

  • Nikolas

    22. mart 2024 | 11:20

    DEMOKRATIJA -IZLIZANA REC KOJA SADA SLUZI AMERICI I NATO FASISTIMA ZA NAPAD NA SUVERENE ZEMLJE I PLJACKU RESURSA!!!!!!

  • zoka

    22. mart 2024 | 09:39

    Ono kada ti Lina kaže da je demokratija a do juče su zakonom branili više od jednog deteta znaci nema gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA