Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić: Ponudili smo opoziciji ruku, ali ona je ostala u vazduhu

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabićeva je istakla da se prihvatila posla koji je važan i da će pokušati da pruži sve od sebe da parlament bude otvoreniji za javnost, te da unapredi saradnju sa drugim parlamentima

  • 15
Skupština Srbije Ana Brnabić Printskrin: RTS

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je, komentarišući njen izbor za predsednicu parlamenta, da je dobro da se rotiraju ljudi i da niko nije predodređen za neku funkciju, kao i da Srbija tako ide napred. Vlast i Aleksandar Vučić ponudili su opoziciji ruku, ali ta ruka je ostala da visi u vazduhu, kaže Brnabićeva.

Posle tri dana rasprave, poslanici u republičkom parlamentu izabrali su prvu među jednakima – predsednicu Skupštine Srbije. Ana Brnabić je posle gotovo sedam godina na čelu izvršne vlasti prešla u najviše zakonodavno telo.

Brnabićeva je za RTS istakla da je o promeni funkcije razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srpske napredne stranke (SNS) Milošem Vučevićem, ističući da su promene posle nekog vremena dobre.

"Dobro je da se rotiraju ljudi, niko nije predodređen za neku funkciju, Srbija tako ide napred", rekla je nova predsednica Narodne skupštine.

"Daću sve od sebe da parlament bude otvoreniji za javnost"

Brnabićeva je istakla da se prihvatila posla koji je važan i da će pokušati da pruži sve od sebe da parlament bude otvoreniji za javnost, te da unapredi saradnju sa drugim parlamentima.

Naglasila je i da je zabluda da je Evropski parlament (EP) iznad srpskog.

"Što pre 'Srbija protiv nasilja' to shvati, to je bolje i za naš parlament. Ne vidim drugi način da smanjite tenzije u društvu i pokušate da izgradite mostove, osim dijalogom, i moja ruka je ispružena", istakla je predsednica parlamenta.

"Žao mi je što je 'Srbija protiv nasilja' odbila da učestvuje u konsultacijama"

Brnabićeva je navela da joj je žao što je "Srbija protiv nasilja" odbila da učestvuje u konsultacijima koje je ponudio dosadašnji predsedavajući parlamenta Stojan Radenović, kao i to što su odbili učešće u radnim telima.

"Vidim kritike da nismo spremni za dijalog, što je bizarno. Imate poziv da dođete na konsultacije kod predsednika Vučića, što je njihova obaveza prema glasačima. 'Srbija protiv nasilja' se nije udostojila da odgovori na te pozive, nisu učestvovali u konsultacijama", kaže predsednica parlamenta.

Istakla je da je vlast pokazala da želi dijalog i da je Vučić ponudio ruku opoziciji, ali da je ona ostala da visi u vazduhu.

"Sazivaću kolegijume i držati ih da bih napravila prostor za dijalog o svim temama. Mislim da je to u interesu naše zemlje. Živimo u kompleksnoj geopolitičkoj situaciji. Nemojte biti opozicija Srbiji, budite opozicija SNS-u", kaže Brnabićeva.

"Najviše na svetu bih volela da u Skupštini postoji konsenzus o KiM"

Predsednica Skupštine je navela da će raspisati izbore u Beogradu za 2. jun i da će to učiniti do 3. aprila, kada je krajnji rok.

Kada je reč o konsenzusu u parlamentu o Kosovu i Metohiji, Brnabićeva kaže da bi ona najviše na svetu volela da je tako nešto moguće.

"Nažalost, mislim da to nije moguće, a najprirodnije bi bilo da oko KiM imamo nacionalni konsenzus", ističe Brnabićeva.

Podsetila je da je Vučić, kada je postao predsednik, kao prvu tačku dnevnog reda istakao konsenzus o KiM, kao i da je pokrenuo dijalog.

Istakla je da je važno da imate odgovornu vlast i da je "jako bitno da postoji odgovorna opozicija".

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA