Vreme čitanja: oko 2 min.

Položeni venci u Zvečanu povodom obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milović je podsetio da je pre 25 godina, na današnji dan, izvršena agresija NATO alijanse na našu zemlju, tada Saveznu Republiku Jugoslaviju

  • 0
Kosovo opština Zvečan Foto: Tanjug/dopisništvo KIM

U Zvečanu su danas na spomen ploču podignutu u znak sećanja na 13 meštana poginulih tokom sukoba 1998. godine i NATO agresije 1999. godine, povodom obeležavanja 25 godina od početka bombardovanja, vence položili pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Pralić, zamenik direkora KBC u Kosovskoj Mitrovici Dragiša Milović, predstavnici lokalne samouprave i građani Zvečana.

Milović je podsetio da je pre 25 godina, na današnji dan, izvršena agresija NATO alijanse na našu zemlju, tada Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Devetnaest zemalja članica NATO-a, kršeći međunarodno pravo, bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, danonoćno bombardovalo jednu malu zemlju koja je članica Ujedinjenih nacija i jedan od učesnika u osnivanju Ujedinjenih nacija. To besomučno bombardovanje je bilo ne samo po vojnim ciljevima, kasarnama, već i po civilnim", rekao je Milović.

Dodao je da su rušene škole, vrtići, mostovi, autoputevi, preduzeća, da je bačeno oko 37.000 kasetnih bombi, da je korišćena i municija sa osiromašenim uranijumom koja je zabranjena.

"I posle 25 godina, nažalost, posljedice te municije vidimo u porastu obolelih od najtežih bolesti, kako kod mladih, tako i kod starih. Ali okupili smo se ovde kod ovog spomen obeležja, jer su svoje živote dali i naši sugrađani, njih 13 i ne smemo zaboraviti nikako njihova imena", rekao je Milović

Naveo je da je to spomen obeležje tu da sve podseća na jedno veliko zlo koje se desilo pre 25 godina i da se iskreno nadaju da se takvo zlo nikada, nigde neće ponoviti.

"Ostaje na nama koji ovde živimo u Zvečanu da ove porodice koje žive sa bolom poštujemo i da mlad naraštaj zna da u jednom malom gradu koji se zove Zvečan su svoje živote dali ovi prekrasni mladići i ljudi", rekao je on.

Pralić je rekla da je povod današnjeg okupljanja podsećanje na zločin koji je sproveden nad Saveznom Republikom Jugoslavijom koja je, prema njenim rečima, kažnjena bombama samo zato što je branila svoj integritet i suverenitet, ali i svoj narod od zločinaca tokom 1997. i 1998. godine.

"NATO bombardovanje nije bilo sprovedeno da bi sprečilo nekakvu krizu, već je NATO bombardovanje sprovedeno sa ciljem da se otrgne deo teritorije države Srbije. U tome nisu i neće uspeti, kao što nisu kroz istoriju, a o tome svedočite svi vi ovde", rekla je Pralić.

Navela je da će ih spomenici koji su podignuti u čast nevino stradalih i civila i pripadnika vojske, policije, golobrade dece koja su poginula po Ustavu Srbije braneći svoju državu i svoj narod podsećati na njih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA