≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurić: Treba da pamtimo šta se desilo našoj državi

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đurić je tom prilikom rekao da Srbija treba da čuva mir i jedinstvo

  • 1
Novi Sad gradonačelnik Milan Đurić prijem socijalni radnici Međunarodni dan socijalnog rada Foto: Grad Novi Sad/Vladimir Zubac

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije prisustvovao je danas obeležavanju 24. marta, Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, u kasarni "Jugovićevo" gde je održan komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad.

Đurić je tom prilikom rekao da Srbija treba da čuva mir i jedinstvo.

"Sećamo se svih civilnih žrtava, ali takođe i svih poginulih vojnika koji su branili svoju državu. Bombardovani su civilni objekti, zgrade, vratili smo se tek 2018. sa trećim mostom. Ne bi trebalo samo na današnji dan da se sećamo svih ovih žrtava već svaki dan da pamtimo šta se desilo našoj državi", kazao je Đurić.

Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade Branka Ćurčića, obeležavanje današnjeg dana je za nauk budućim generacijama kako treba braniti nezavisnost države.

"Danas treba da odamo počast onima koji su branili ovu domovinu, pripadnicima vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, sa jednom porukom da nikada nećemo i ne smemo da zaboravimo. Nikad nećemo zaboraviti Milicu Rakić i sve one koji su životom platili ovu našu slobodu", kazao je Ćurčić.

Komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković rekao je da se 25 osoba i dalje vodi kao nestalo, a da zvaničnih podataka o broju stradalih civila i dalje nema.

"Ratni gubici alijanse u ljudstvu i tehnici nikad nisu objavljeni. Više od polovine stradalih u napadu na našu državu su albanski stanovnici na Kosovu i Metohiji, mada su zapadni saveznici tvrdili da je intervencija neizbežna kako bi upravo njih zaštitili od navodne humanitarne katastrofe, pa su svoju intervenciju javno nazvali 'Milosrdni anđeo' ", kazao je Nasković.

Vojna kasarna "Jugovićevo" bila je jedna od prvih meta agresora u Novom Sadu.

Tokom NATO agresije na SRJ, koja je trajala od 24. marta do 10 juna 1999. godine stradalo je više od 2.500 civila i više od 750 pripadnika vojske i policije, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole i zdravstvene ustanove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    24. mart 2024 | 14:47

    Naravno da ćemo da vam pamtimo dok smo živi šta ste nam uradili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA