Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić: Današnji dan obeležavamo tugom i sećanjem na žrtve NATO agresije

E. T.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"To je prilika da se podsetimo svih koji su stradali samo zato što su pripadali srpskom narodu i zato što je neko odlučio da silom pokuša da nam oduzme deo teritorije, što se u kontinuitetu i danas dešava", rekao je Vesić

  • 2
Goran Vesić Foto: srbija.gov.rs/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da Srbija sa tugom i dostojanstvom obeležava početak NATO agresije 1999. godine.

"To je prilika da se podsetimo svih koji su stradali samo zato što su pripadali srpskom narodu i zato što je neko odlučio da silom pokuša da nam oduzme deo teritorije, što se u kontinuitetu i danas dešava", rekao je Vesić.

On je, gostujući na TV Pink, naveo da je današnji dan veoma tužan dan u istoriji Srbije i dodao da se obeležava od 2012. godine kada je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik vlade, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić je rekao da su se ambasadori najvećih zemalja koje su članice NATO-a izvinile Srbije za civilne žrtve, ocenivši to kao dobar gest i dodavši da se nada da će pre ili kasnije ambasadori početi da polažu cveće na spomenik Milici Rakić u Tašmajdanu jer bi to, kako je istakao, bio pravi dokaz da zaista žale za svim žrtvama.

On je podsetio da je Beograd samo u 20. veku bombardovan pet puta - 1914, 1915, 1941, 1944. i 1999. godine.

"Malo je glavnih gradova u Evropi koji su uništavani pet puta tokom jednog veka i to samo govori o tome kakvu smo tešku istoriju imali i da iz toga treba da izvučemo pouke", rekao je Vesić.

Govoreći o zgradi koja je uništena tokom NATO bombardovanja, u javnosti poznatoj kao zgradi Generalštaba, Vesić je rekao tu nikada nije ni bio Generalštab već da je ta zgrada napravljena da bude Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, a kasnije Ministarstvo odbrane, navodi se u saopštenju.

"Na tom mestu 25 godina stoje ruševine i niko nije pokušao da uradi bilo šta po tom pitanju. Cveće nisu znali tu da polože 24 godine", istakao je Vesić.

Dodao je da je Vlada Srbije odlučna u tome da tamo ne stoje ruševine i da je namera da se taj kompleks revitalizuje.

On je naglasio da nije potpisan nikakav ugovor i dodao da su lažne informacije u pojedinim medijima o tome kako je navodno potpisan ugovor i da se taj prostor nekome daje besplatno.

"Svaki projekat koji se pokrene u Srbiji, koji pokrene predsednik Aleksandar Vučić, kao što su spomenik Stefanu Nemanji, fontana na Slaviji i Prokop ista grupa medija i političkih prevaranata iz opozicije sinhronizovano napada, dok, istovremeno, navodni stručnjaci koji su stručni za sve, sinhronizovano daju izjave o tome", rekao je Vesić, dodavši da se tako stvara atmosfera da sve što se radi u Srbiji nije dobro.

On je naveo da se pregovori vode sa nekoliko kompanija, dodavi da će javnost biti obaveštena kada i ako bude dogovorena saradnja sa nekom od njih.

"Taj sporazum će biti javan i sve što tamo bude trebalo da se radi, javnost će o tome biti upoznata i ako bude bilo potrebno da se menjaju nekakvi urbanistički planovi to će prolaziti kroz proceduru koja je u skladu sa našim zakonima", poručio je Vesić.

Istakao je da će se insistirati na tome da se tamo napravi memorijalni centar koji će uređivati vlada tako da će postojati podsećanje na ono što se dogodilo 1999. godine.

On je naveo da ima mnogo objekata uništenih tokom NATO bombardovanja i dodao da je žalosno što ranije vlade, kako kaže, nisu ni pokušale, a ni uspele da obnove objekte poput Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu i drugih.

"To samo pokazuje koliko svoj nerad žele da sakriju iza toga što je sadašnja vlada odlučila da zaceli sve te rane koje podsećaju na ono što se dogodilo", rekao je Vesić.

Dodao je da oni koji kritikuju i drže predavanja time žele da sakriju svoju nesposobnost.

"Sve što uradi Aleksandar Vučić i mi koji radimo sa njim, dokaz je nesposbnosti onih koji su bili pre Vučića i onda, pošto su nesposbni napadaju projekte koje radimo jer time misle da će svoju nesposobnost da sakriju", rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA