≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sednica SB UN: NATO agresija na SRJ neće biti tema, niko nije bio protiv, ali "za" glasala samo 3 člana

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sednica SB UN zakazana je na inicijativu Rusije povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ

  • 7
Savet bezbednosti UN, glasanje o Gazi Foto: Tanjug/AP

Sednica SB UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, zakazana na inicijativu Rusije, počela je danas, ali godišnjica NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije neće biti na dnevnom redu sednice SB UN. Odluka da se ta tema nađe u agendi sednice odbačena je sa 12 uzdržanih, nula glasova protiv održavanja. Za održavanje sednice bila su tri člana SB

Sednici prisustvuju mnistar spoljnih posova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, stalni predstavnik Srbije pri UN, ambasador Nemanja Stevanović i ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Dačić je novinarima pred početak sednice rekao da je, prema nekim najavama, plan nekih zapadnih zemalja da na samoj sednici pokrenu proceduralno glasanje da li će sednica biti održana, za šta je potrebno devet glasova.

Ministar je uoči dolaska na Ist river podsetio i na nepisano pravilo među velikim silama stalnim članicama SB UN koje postoji poslednjih pet godina da jedna drugu međusobno ne osporavaju.

"Nije isključeno da se napravi presedan kao i pre 25 godina kada je Srbija bombardovana", rekao je on i nalgasio da je Srbija spremna.

Dodao je da će o "toj protivpravnoj situaciji koja se ne može opravdati", ako ne bude sednice govoriti u zgradi UN.

Sednica SB UN zakazana je na inicijativu Rusije povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, a ruska Državna duma je prošle nedelje usvojila nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim će se obratiti UN.

U dokumentu je ocenjeno da su agresijom stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod "maskom navodne borbe za vrednosti slobode i demokratije".

Tim dokumentom pozivaju UN, da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv suverene Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. u korist Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice NATO pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju koja je izvršena bez odluke SB UN.

Sednica SB UN bila je i jedna od tema razgovara koji su u četvrtak u Moskvi imali Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je pre sedam dana naveo da su reakcije zapadnih zemalja nakon što je saopštio da će Moskva inicirati sednicu Saveta bezbednosti povodom 25. godišnjice od agresije NATO-a na SRJ bile "burne", zato što je ta tema za njih, kako je rekao, razumljivo, "krajnje neprijatna".

Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, a pričinjena je šteta od sto milijardi dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    25. mart 2024 | 21:13

    Eto nam,tako i treba.Nešišaju oni nas ni 5 posto.Strašno.

  • MILOŠ🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    25. mart 2024 | 21:30

    Nece biti tema Kosova to je Srpsko i posle 25 god Agresije zasto bih pregovarali nesto sto je naše molim lepo

  • karadjordje

    26. mart 2024 | 07:58

    Sta rade nasi IT strucnjaci? Neka prepalave svet sa informacijama o nelegalnoj NATO Agresiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA