≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petković odluku o preporuci za prijem tzv. "Kosova" u Savet Evrope nazvao "sumrakom razuma i vrednosti"

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne rukovodimo se u ovoj situaciju isključivo sopstvenim državnim i nacionalnim interesima, iako bi naši partneri unutar SE morali da i za to imaju sluha, već se borimo i za poštovanje demokratskih vrednosti"

  • 3
Petar Petković Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem samoproglašene tvorevine "Kosovo" u Savet Evrope "sumrak razuma i vrednosti" na kojima ta organizacija nominalno počiva.

Istovremeno, on je apelovao na partnere Srbije u SE da u nastavku odlučivanja o uključivanju samoproglašenog "Kosova" imaju na umu da bi takav ishod bio presedan kojim bi se srušili sami temeljni principi te organizacije, a svakako bi to bio i neprijateljski gest prema Srbiji, koja je do sada bila aktivan i posvećen član te međunarodne organizacije.

Petković je istakao da kada jedna međunarodna organizacija koja se, između ostalog, stara o vladavini prava, napravi korak ka tome da u svoje redove uključi nešto što je kao "provizorijum" nastalo na nepravu i uz kršenje principa na kojima decenijama unazad počivaju međunarodni odnosi, to se ne može nazvati nikako drugačije nego apsurdom, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je istakao da Srbija neće prestati da se otvoreno, politički i proceduralno, protivi pokušaju da nešto što nije država, a pritom je i teritorija na kojoj se svakodnevno dešavaju najdrastičnija kršenja ljudskih prava, bude primljeno u Savet Evrope.

"Ne rukovodimo se u ovoj situaciju isključivo sopstvenim državnim i nacionalnim interesima, iako bi naši partneri unutar SE morali da i za to imaju sluha, već se borimo i za poštovanje demokratskih vrednosti, pristojnosti i zdravog razuma u međunarodnim odnosima na našem kontinentu. Treba li da očekujemo da sutra neko Aljbina Kurtuja nominuje i za Nobelovu nagradu za mir, kako bi bio nagrađen za svakodnevno ugnjetavanje Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji", zapitao se Petković.

"Očito je da postoji želja i žurba da se pitanje samoproglašenog 'Kosova' statusno reši zbog nekih geostrateških interesa koji nemaju mnogo veze ni sa Beogradom ni sa Prištinom, ali neka oni koji o tome odlučuju dobro promisle da li će eventualno članstvo Prištine u Savetu Evrope doprineti miru, stabilnosti i saradnji na našem kontinentu, ili će imati sasvim suprotan efekat", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭🔊❓

    28. mart 2024 | 11:22

    Zar je moguće da cela Evropa greši a samo je politika Srbije ispravna,zar je moguče ?

  • zora

    28. mart 2024 | 12:28

    Šta nam uradi ste vi i vaše drustvance druže pa njeno druge da krivimo nego vas

  • ATA970

    28. mart 2024 | 11:41

    Eto koliko vas partneri iz EU cene,a vi toliko žudite da postanete član te iste EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA