≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić obišao aerodrom u Batajnici: Otkrio detalj iz istrage o nestanku Danke Ilić (2)

J. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Obilasku prisustvuju potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović

  • 62

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Obilasku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

"Otkad sam poslednji put bio, ništa od ovih hangara nije bilo. Isto smo ovde stajali, padala je kiša", primetio je predsednik.

Predsednik se u razgovoru sa vojnicima osvrnuo i na nepoznatu letelicu uočenu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara.

"Ono juče je bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put to PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je", rekao je.

"Obradoviću, koji je to juče bio balon?", pitao je predsednik, a dobio odgovor da nije ništa ozbiljno.

Predsednik Vučić je rekao da ćemo svakao ići u nabavku, a da li će to biti Rafali videćemo.

"Ako ne budemo mogli da nabavimo "rafale", nabavićemo nešto drugo. Moramo da vodimo računa o regionu. Kao vojno neutralna zemlja moramo da budemo jači, da bismo tu neutralnost mogli da sačuvamo", napomenuo je.

"Moguće je da se odlučimo za kombinovano lovačko bombarderski sitem i naravno za dronove", dodao je Vučić.

Pored Vučića obilasku prisustvuje i Milorad Dodik predsednik Republike Srpske.Predsednik  je otkrio i da smo uzeli dosta radara iz Francuske koji su odlični.

On je porazgovrao sa pilotima koji su juče išli u izvidnicu i pitao da li bi pucali da su dobili naređenje i konstatovao da je nebo bilo čisto kada su otišli.

Vučić je istakao da se planira za sledeću godinu da naša namenska izradi oko 120 hiljada granata i raketa, i dodao da smo naručili i neke nove raketne sisteme.

"To će za vojsku da bude veoma dobro, dosta tih oruđa smo kupili nije u pitanju jedan, dva tri nego mnogo toga".

Predsednik je potom pozdravio Stefanovića, koji je juče poleteo ka letelici iznad Valjeva.

On je porazgovrao sa pilotima koji su juče išli u izvidnicu i pitao da li bi pucali da su dobili naređenje i konstatovao da je nebo bilo čisto kada su otišli.

Vučić je pitao koliko im je vremena juče trebalo da stignu do Valjeva i dobio odgovor da je to negdeo oko 10- 12 minuta.

Govoreći o pilotima, Vučić je rekao:

"Plate ćemo da rešimo... Imate li dovoljno sati letenja?"

Dobio je odgovor od pilota da su imali letove u Nemačkoj i da treba da nastave i u Srbiji.

Miloš Vučević mandatar nove vlade i bivši ministar odbrane rekao je da je ponosan na ono što su zajednički uradili u prethodnom periodu.

"Možda je ovo moj poslednji događaj kao ministra odbrane i vladi kojoj ističe mandat", kazao je.

On se zahvalio predsedniku Vučiću kao vrhovnom komandantu i na njegovoj podršci.

"Za godinu dana uradili smo dobre i važne stvari i tek će se videti ti rezultati.Svakako će nova Vlada, kao i prethodna na čelu sa Anom, Vojska Srbije će imati punu podršku, jer je vojska garant opstanka", rekao je on.

Okupljenima se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

"Divno je svedočiti sveopštem napretku Srbije, a nije zapostavljena ni bezbednost ni sigurnost. Mi u RS smo zagledani u Srbiju. Srbija je pokazala da može da razvije sve sektore, ne samo u ekonomiji i infrastrukturi, već i u vojsci. Srbija je sposobna da brani svoje nebo i svoju teritoriju".

Predsednik Vučić se zahvalio predsedniku Srpske što je danas sa njima na Batajnici.

On je čestitao Milošu Vučeviću novom mandataru dodajući da su pred njim i pred vladom teški zadaci.

"Mnogo toga trebamo da uradimo da bi nam zemlja napredovala", rekao je Vučić.

"Vi ste mogli da vidite samo deo unapređenih mogućnosti i koliko smo pormenili ne samo izgled već i nivo funkcionalne i operativne sposobnosti naših dvadesetdevetki. Mi smo imali 1 aparat danas ih imamo 14 i u toku je nabavka novih lovačkih aparata za vojsku Srbije", rekao je Vučić.

Kako je rekao nastavićemo da snažimo našu vojsku ali ćemo pre svega da se oslanjamo na domaću industriju i domaću proizvodnju.

"Veoma sam nekim stvarima zadovoljana li još mnogo toga moramo da uradimo i unapredimo", dodao je Vučić.

On je najavio već za 20 dana da ćemo videti prva gađanja srpskih dronova tada ćemo se uveriti možemo li mi da pravimo te dronove i mogu li ti dornovi da pogode nešto.

"Prvi put ćete moći da vidite Komarce i Osice, a ja se nadama da ćete do kraja godine moći da vidite i Gavrane".

Vučić je najavio da uskoro stiže više desetina višecevnih bacača raketa što će drastično da osnaži našu odbranu, ali sve je to nedovloljno jer moramo da imamo u vidu specifičnost pozicije naše zemlje koja je neutralna i mormao da razumemo sa kakvim se sve izazovima suočavamo.

O radu policije na nestanku Danke Ilić

"Hoću da se zahvalim policiji koja danonoćno radi. Kada se u pola tri kao noćas pojavio novi trag, oni izveste i mene. Do pola pet su svi na svojim mestima. Svaka im čast na posvećenosti, koliko se ljudi bore za jedan divni život. Svakog bogovetnog dana. Nadam se da će uspeti da rasvetle i taj slučaj", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    31. mart 2024 | 11:16

    Dobra je vest što se prate tehnološke inovacije u vojnom sektoru.

  • Ana

    31. mart 2024 | 12:02

    Samo napred. Nasa vojska ima savremenu i dobru opremu i ponosni smo sto je unapredjena. Podrska

  • Iskra

    31. mart 2024 | 12:05

    Raduje me vest da je predsednik Vučić danas posetio Batajnicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA