Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Kolegijumu Narodne skupštine vlast i opozicija sutra o preporukama ODIHR-a

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić je ranije pozdravila odluku opozicije da dođe na Kolegijum koji je sazvala u Skupštini Srbije i istakla da je ona uvek za dijalog

  • 0
Narodna skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

U Narodnoj skupštini sutra će biti održan Kolegijum, na koji je pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a na kojem bi poslaničke grupe vlasti i opozicije trebalo da razgovaraju o primeni daljih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Pred šefovima poslaničkih grupa naći će se samo jedna tačka dnevnog reda, a to su konsultacije oko daljeg rada na primeni daljih preporuka ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.

Na sastanak će doći poslanici vladajuće koalicije, a dolazak su najavili i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicijen NADA koji se ranije nisu odazvali konsultacijama oko izbora potpredsednika Skupštine Srbije i zamenika predsednika radnih tela.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" i koalicija NADA (Novi DSS i POKS), zajedno sa inicijativom "ProGlas” naveli su ranije da su usaglasili jedinstvenu platformu sa kojom će opozicija nastupiti na Kolegijumu, a među ključnih zahtevima je revizija biračkog spiska, zaustavljanje, kako su rekli, "zloupotrebe medija" i profesionalno izveštavanje RTS-a.

Takođe, traže održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda, a kako navode, inistiraće i na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a.

"U suprotnom, ne možemo govoriti o tome da su izbori slobodni i pošteni i opozicija na njih neće pristati", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Brnabić je ranije pozdravila odluku opozicije da dođe na Kolegijum koji je sazvala u Skupštini Srbije i istakla da je ona uvek za dijalog.

Odgovarajući na pitanje novinara da su predstavnici opozicije najavili da će doći na kolegijum i da će tražiti zajedničku komisiju koja bi nadzirala biračke spiskove, Brnabić je rekla da iskreno i otvoreno poziva opoziciju da dođe i da razgovaraju na sve teme koje se tiču izbornih uslova, ali u jednoj, kako je rekla, normalnoj atmosferi.

"U atmosferi u kojoj možemo da se složimo da se ne slažemo, ali čini mi se da ovde oko, makar određenih preporuka, imamo konsenzus da želimo da ih implementiramo. Ne sve poslaničke grupe, da budem sasvim iskrena. Postoje poslaničke grupe u opoziciji, koje su mi, tokom konsultacija oko radnih tela, rekle da su one potpuno protiv implementacije određenih preporuka ODIHR, ali ja znam da je poslanička grupa Srpske napredne stranke, ali i svih koalicionih partnera koji su dobili poslanička mesta zahvaljujući uspehu liste "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", apsolutno za to da se preporuke implementiraju u najkraćem mogućem roku", rekla je Brnabić.

Na sastanak su pozvani članovi Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa Vlade Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA