Vreme čitanja: oko 1 min.

Petković sa Buiksom: Navršilo se 4.000 dana od kako Priština nije ispunila jedinu obavezu - formiranje ZSO

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na početku razgovora Petković je ukazao na činjenicu da se danas navršilo 4.000 dana od kako je Priština preuzela obavezu da ispuni jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma

  • 2
Petar Petković sastao se sa Bertranom Buiksom Foto: KKiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa francuskim poslanikom i šefom francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Bertranom Buiksom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji, Nj.E. Pjer Košar.

Na početku razgovora Petković je ukazao na činjenicu da se danas navršilo 4.000 dana od kako je Priština preuzela obavezu da ispuni jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma i stvori uslove za formiranje Zajednice srpskih opština, što nije učinila, ali je na taj način jasno pokazala da nema nameru da čestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu, konstatovao je direktor Petar Petković.

Petar Petković sastao se sa Bertranom Buiksom Foto: KKiM

Na odsustvo dobrih namera i volje Prištine ukazuje i nerazumna, jednostrana odluka Aljbina Kurtija o ukidanju platnog prometa Republike Srbije i dinara kao sredstava plaćanja, koja ima za cilj da život Srba u pokrajini učini nepodnošljivim i da u krajnjoj instanci protera srpski narod sa KiM, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ovom odlukom 100.000 Srba u pokrajini, koji su ostali bez svojih primanja – plata, penzija i socijalne pomoći, dovedeni su na ivicu humanitarne katastrofe, upozorio je Petković i zapitao da li su to vrednosti koje su tzv. Kosovo preporučile za članstvo u Savetu Evrope.

Uprkos stalnom opstruisanju normalizacije stanja na terenu i eskalaciji problema, Priština je nagrađena otvaranjem perspektive za članstvo u Savet Evrope, što ne služi na čast međunarodnoj zajednici, konstatovao je Petković dodavši da će Beograd uprkos svemu nastaviti da se zalaže za mirno i kompromisno rešavanje problema na terenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PR 1

    1. april 2024 | 19:24

    Priznajte KiM i pomirite se jer nema druge,samo odugovlačite bez potrebe a to šteti obema stranama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA