Vreme čitanja: oko 2 min.

Petković: Saradnja Srbije i Kine na visokom nivou zahvaljujući Vučiću i Siju

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je gostima posebno zahvalio na principijelnom stavu Kine o najvažnijem nacionalnom pitanju Srbije, pitanju Kosova i Metohije i podršci u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

  • 3
Petar Petković Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković sastao se danas u centrali stranke sa delegacijom Komunističke partije Kine i predstavnicima ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu.

Kako je naveo u saopštenju, Petković je zahvalio sagovornicima na poseti i istakao da je saradnja dve partije, ali i države Srbije i Narodne Republike Kine na izuzetno visokom nivou zahvaljujući odličnim odnosima predsednika Sija i predsednika Vučića.

"Predsednik Vučić i predsednik Si su unapredili saradnju između SNS i KPK, što je snažno nastavio i predsednik SNS (Miloš) Vučević, a kao deo te saradnje i delegacija Srpske napredne stranke boravila je u poseti Narodnoj Republici Kini. Zaista nam je bila čast da se uverimo u napredak Kine, kao i u plodotvorne potencijale za našu dalju saradnju. Nama su od izuzetnog značaja investicije koje dolaze iz Kine, jer to podstiče i dodatni rast naše ekonomije", istakao je Petković.

On je gostima posebno zahvalio na principijelnom stavu Kine o najvažnijem nacionalnom pitanju Srbije, pitanju Kosova i Metohije i podršci u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Kao što Narodna Republika Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i naša zemlja čvrsto podržava politiku jedne Kine. Kina nikada nije imala duple standarde i mi smo od naših kineskih prijatelja oduvek imali samo iskrenu i snažnu podršku i razumevanje. Režim u Prištini kao što znate ne prihvata niti pristaje na kompromis koji je srž svakog dijaloga, a tome u prilog svedoči i odbijanje već 4.000 dana da formiraju ZSO. Umesto toga, Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno prolaze kroz svakovrsno fizičko i institucionalno nasilje", ocenio je Petković i preneo da naše dve države povezuje i čvrsta opredeljenost politici mira kao jedinom putu za rešavanje svih konflikata.

Na kraju razgovora Petković je potcrtao da će predstavnici Komunističke partije Kine uvek u Srpskoj naprednoj stranci imati iskrene i odane prijatelje i da će zajedničkim stremljenjem napredovati na polju saradnje, navodi se u saopštenju.

"Trudićemo se i u budućnosti, čuvajući našu suverenu i slobodarsku politiku, da unapredimo saradnju sa Narodnom Republikom Kinom. Nikada nećemo odustati od saradnje sa našim iskrenim prijateljima, a Narodna Republika Kina i predsednik Si to svakako jesu i to će biti podstrek za dalje unapređenje čeličnog prijateljstva između Srbije i NR Kine ", zaključio je Petković.

Na kraju sastanka dogovoreno je i da se u narednom periodu intenzivira međupartijska saradnja između SNS i KPK.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soća

    2. april 2024 | 18:52

    Saradnja je dobra i samo da nam daju svilenu bubu da uzgajamo i učvrstimo svileni put prema Kini,pa da nas Bog vidi na belom konju.

  • нибрС

    2. april 2024 | 19:48

    Зар ти ниси главни преговарач а за Кину је задужен бивши предсједник...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA