Vreme čitanja: oko 4 min.

Radovanović: Pratimo sve informacije, bezbednost predsednika Vučića prioritet svih službi

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Radovanović je rekao da kontinuitet ugroženosti predsednika postoji, ali je istakao da sve službe bezbednosti Srbije rade danonoćno i da sve informacije koje se čitaju putem Skaj aplikacije i koje se dobijaju od Evropola za BIA nisu iznenađenje

  • 20
Aleksandar Vučić, ložionica Foto: Marko Jovanović

Bezbednosne službe raspolažu svim informacijima kada je reč o bezbednosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prikupljaju ih i analiziraju i zaštita njegove bezbednosti je prvi i prioritetni zadatak svih službi, izjavio je danas v.d. direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Tomislav Radovanović.

On je, povodom prepiske sa Skaj aplikacije vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i njegovog saradnika Radoja Milovića koju su u subotu objavile podgoričke Vijesti, za TV Prva rekao da kontinuitet ugroženosti predsednika postoji, ali je istakao da sve službe bezbednosti Srbije rade danonoćno i da sve informacije koje se čitaju putem Skaj aplikacije i koje se dobijaju od Evropola za BIA nisu iznenađenje.

Prema toj prepisci, Zvicer i Milović su 2021. godine razgovarali o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama".

Vođa kavčana je, kako su navele Vijesti, rekao da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača.

"Moram da kažem da to za nas nije novost, to je za nas samo potvrda sagledavanja regionalnih i domaćih organizovanih kriminalnih grupa i mi od 2015. godine imamo više slučajeva konkretnih saznanja i Skajp prepiska između pripadnika Službe bezbednosti Crne Gore i jednog od vođa organizovanih kriminalnih grupa samo potvrđuju sva naša dosadašnja prikupljena obaveštajna saznanja", rekao je Radovanović.

Odgovarajući na pitanje da li u ovom trenutku postoji nešto što bi moglo da ugrozi bezbednost predsednika Srbije, Radovanović je rekao da o tome ne može da govori više i detaljnije, ali da može da kaže da kontinuitet ugroženosti predsednika postoji, da sve službe bezbednosti Srbije rade danonoćno i da je zaštita njegove bezbednosti prvi i prioritetni zadatak svih službi, pa i bezbednosnih i obaveštajnih agencija.

Naveo je da BIA godinama sagledava aktivnosti regionalnih grupa, organizovanih kriminalnih grupa i da je uočeno da modaliteti ugrožavanja predsednika Srbije idu u dva pravca, od kojih je jedan njegovo uklanjanje sa političke scene, a drugi ugrožavanje njegove lične bezbednosti.

"Prvi pravac je uklanjanje predsednika sa političke scene, pre svega kroz njegovu konstantnu inkriminaciju, dehumanizaciju i tako dalje i to se ogledalo kroz afere koje su u javnosti poznate, kao što su Jovanjica, afera vezana za Skaj prepisku. Pošto rezultata nije bilo, prešlo se na ekstremnije metode nastupa, odnosno na ugrožavanje njegove lične sigurnosti", rekao je Radovanović.

Osvrćući se na deo iz objavljene prepiske gde se kaže da Vučića mogu oboriti navijači, rekao je da to mora da poveže sa trenutnim dešavanjima na stadionima.

"Uz poštovanje prema navijačima Sportskog društva Partizan, tu postoje frakcije za koje znamo i koje se sagledavaju od strane BIA, koje su i dalje u direktnoj vezi sa odbeglim članovima Kavačkog klana. Sve te poruke uvredljive sadržine na stadionu su u stvari instrukcija odbeglih članova na kojima mi intenzivno radimo i sigurno ćemo ih pronaći", istakao je Radovanović.

Dodao je da informacije o planiranom atentatu na predsednika Srbije koje je u januaru 2022. godine MUP dobio od Evropola nije bio jedini put da se od Evropola dobiju ovakve informacije i naveo da je događaj u Srebrenici 2015. godine školski primer pripreme atentata na predsednika Srbije.

"Ta istraga je već 2016. od strane nadležnih organa Bosne i Hercegovine obustavljena, iako smo mi kao služba identifikovali izvršioce tog akta prema predsedniku Republike, koji je iz ljudskih razloga i političkih razloga pružio ruku", istakao je Radovanović.

Podsetio je i na pronalazak oružja u blizini stanovanja porodice predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Jajincima.

Radovanović je istakao je da bezbednosne službe raspolažu svim informacijima, prikupljaju ih i analiziraju, ali da im je najveći problem da ubede predsednika Republike da je ugrožen.

"Ovo zato jer je njemu fokus na ekonomskoj, energetskoj stabilnosti, infrastrukturnim projektima, na napretku Srbije i razvoju, dok teme koje se tiču njegove lične bezbednosti, da se ne naljuti na mene, možda ignoriše, ali mi svakako preduzimamo sve mere da sačuvamo njegovu bezbednost. Tako je bilo i prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, kada smo uspeli da sprečimo pokušaj atentata", rekao je Radovanović.

Naveo je da je na tom događaju bila preporuka da predsednik obavezno nosi zaštitni prsluk, odnosno pancir, što je on kategorički odbio, a nije poštovao ni trasu kretanja koju su odredile bazbednosne službe.

"I pored kontinuiteta njegove inkriminacije, dehumanizacije, on je nepokolebljiv u borbi protiv organizovanog kriminala i u vođenju samostalne nezavisne politike, što, naravno, ne odgovara regionalnom političkom establišmentu koji je, moram da kažem, nedvosmisleno vezan za organizovane kriminalne grupe", rekao je on i dodao da u tim grupama uvek postoje nalogodavci, organizatori, kao i izvršioci.

Uz opasku da o tome ne može više da govori, naveo je da su nalogodavci u nekim bivšim političkim establišmentima u regionu.

"Nalogodavci su kriminalci i sami izvršioci su ili na teritoriji Srbije ili se angažuju sa područja susednih republika i tu imamo jasna imena i prezimena, pre svega sa teritorije BiH i Crne Gore", naveo je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zora

    7. april 2024 | 12:45

    Bezbednost predsednika države mora biti prioritet. Mnogo je onih kojima je Vučić trn u oku i kojima smeta njegova borba za Srbiju.

  • Saša

    7. april 2024 | 12:41

    Svaki vid napada i pretnje Vučiću je direktan udar na našu državu zato sve moramo da shvatimo ozbiljno.

  • Ras

    7. april 2024 | 12:42

    Mrzitelji Srbije zele da uniste Vucica da bi vladali Srbijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA