Vreme čitanja: oko 4 min.

Dačić o zahtevima opozicije i izborima u Beogradu: Oni na izborima NEMAJU ŠANSE!

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dačić je rekao da opozicija nema snage da organizuje bojkot.

  • 2
Hit Tvit Ivica Dačić Printskrin: TV Pink

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je večeras da kada jedna stranka procenjuje da ima izglede na izborima onda ih ne bojkotuje ili sprečava, a kada to čini znači da nema kapacitet da pobedi, što je, kako je naveo, slučaj sa sadašnjom opozicijom u Srbiji.

Najvažnije državne i nacionalne stranke nisu nikada bojkotovale izbore, a to je uvek bila politička greška bojkotovati izbore, rekao je Dačić za TV Pink.

Inače, gosti Hit Tvita na Pink televiziji su Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije,Ivica Dačić, šef diplomatije, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica političke stranke Zavetnici i Goran Šarić, istoričar.

Prva teme su predstojeći izbori u Beogradu koji će se održati 2. juna, a opozicija nema jedinstven stav što se tiče odlazka na njih i ima sramne zahteve.

Hit Tvit Ana Brnabić Ivica Dačić Milica Đurđević Stamenkovski Goran Šarić Printskrin: TV Pink

Brnabić se najpre zahvalila svima na velikoj podršci i istakla da je ona opoziciju pozvala na razgovor, pa otkrila koja bi bila tema samih.

- Ja sam ih pozvala na razgovor treći put, kada su se odazvali iako se nisu odvazali četvrtog marta na poziv predsednika Vučića koji je pokazao fleksibilnost i razumevanje. Oni su došli u ponedeljak kada smo imali korektan, ali težak razgovor. Nisu bili zainteresovani za ODIR preporuke, već su imali svoje zahteve, među kojima je da se svi izbori održe drugog juna. Trebalo je da ih podsetim da su oni sami govorili da je osnovni demokratski princip razdvajanje izbora - rekla je Brnabić.

Ona je zatim otkrila da im je ponudila da se izbori u Beogradu održe drugog juna, ali da se dogovore oko svih lokalnih izbora.

- Od ponedeljka ću pozvati na još jedan sastanak. Cinično mi je da Đilas sada priča o ODIR preporukama, a meni su rekli u lice ne - rekal je Brnabić.

Brnabić je istekla da njihov ne uzlazak na izbore neće narušiti legitimitet izbora, već samo njihov legitimitet.

Hit Tvit Ana Brnabić Goran Šarić Printskrin: TV Pink

Dačić je rekao da opozicija nema snage da organizuje bojkot.

- Ja sam im rekao da kada je DOS rušio Miloševića, nikada nisu pominjali izbore. Koji god izbori budu, oni na njima nemaju šanse -rekao je Dačić.

Brnabić je istakla da je opzicija rekla ne na bilo koji predlog, kao i da oni ne razumeju sam koncept dijaloga.

- Nije prvi put da se priča o bojkotima, ali najvažnije državne stranke nikada nisu bojkotovale izbore. Oni treba da učestvuju kako sutra ne bi rekli da su izgubili jer nisu učestvovali. U mesecima unazad su razni tajkunski mediji govorili da postoje problemi i da mi ne možemo napraviti zajedničku listu, a naša pobeda će biti još ubedljivija nego u prethodnim izborima - rekao je Dačić.

Hit Tvit Ivica Dačić Printskrin: TV Pink

Đurđević Stamenkovski je rekla da je ovo državno okupljanje odgovor na sve antisrpske pretnje i izazove koji dolaze iz ostalih zemalja.

- Opozicija pokušava da pravljenjem lažne frke skrenu pažnju. Mi često u ovim političkim lavirintima zaboravimo kojim smo putem krenuli i gde želimo da idemo. Ne sme u gradu Beogradu biti jedina tema da li će neko bojkotovati izbore. Mi trebamo da projektimo budućnost, jer mi nismo u deficitu sa idejama kao neki. Zar oni misle da nekom rezolucijom Evropske unije oni mogu da sruše reputaciju koju Srbija ima - rekal je Đurđević Stamenkovski.

Đurđević Stamenkovski je zaključila da je za dijalog potrebno dvoje.

Hit Tvit Milica Đurđević Stamenkovski Printskrin: TV Pink

Šarić je podsetio da su u izborima u Hrvatskoj, svi njihovi građani iz BiH imali pravo glasa.

- Opozicija nema šanse na izborima i traži način da ih neko sa strane "instalira" - rekao je Šarić.

Brnabić je otkrila da je članovima opozicije sve otvoreno rekla.

- Ja sam im potpuno otvorena rekla da im je to potpuno pogrešan put, a jedino rešenje je dijalog. Ako vam se ne sviđaju zakoni, o tome onda treba razgovarati u skupštini. Oni su rekli da su na prethodnim beogradskim izborima pobedili, to se desilo samo u njihovoj glavi. Nakon toga su tražili ponovljene izbore, ali da budu 28. aprila, pa onda nisu hteli ni na njih jer im je tada "holidej". Sada jedno priča Đilas da nema nikakvog dogovora, ili u oktobru ili nikako, a drugi deo opozicije govori da ima nade za izbore u junu -rekla je Brnabić.

Ona je otkrila i da joj niko iz opozicije nije dostavio lex specialis.

Hit Tvit Ana Brnabić Printskrin: TV Pink

- Oni su rekli za nas da smo banda i organizovana kriminalna grupa, kao i da će oni sprečite izbore. Ja se nadam i verujem da ipak u njihovim redovima ima neko ko je odgovoran i ko će im ukazati na to da ne treba samo da se preti, već i da se razgovara - rekla je Brnabić.

Đurđević Stamenkovski je rekla da predstavlja stranku koja ima opozicioni stav, ali je uvek bila uz svoju državu.

- Država je uvek prioritet, a oni Beograd koriste kao polugu da idu protiv države. to su ljudi kojima je teško da odu sa Vračara do Rakovice i da ukaljaju cipele, lakše im je da ukaljaju obraz. Skandalizovana sam izjavom da izbora drugog juna neće biti, a oko toga su se usaglasili Đilas i Milivojević -rekla je Đurđević Stamenkovski.

Dačić je skrenuo pažnju na šta to tačno nudi opozicija, da bi se građani odlučili za nju.

- Od nasilnog sprečavanja izbora nema ništa, pa oni čak ni ne znaju gde su ta biračka mesta. Pa ko će da glasa za opciju, kada je Lutovac bio danas sa Kurtijem, pa da li mu je rekao da on nešto radi protiv srpskog naroda. Oni samo pokazuju svoju nemoć i odsustvo nekog koncepta. Pa što se čačka kada znate da ćete izgubiti? - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA