Vreme čitanja: oko 1 min.

OEBS: Birači na severu KiM sami da odluče da li će učestvovati na glasanju

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

stiče se da birači imaju pravo da očekuju da se na njihovu inicijativu odgovori u skladu sa relevantnim zakonodavstvom

  • 0

Misija OEBS-a saopštila je da birači u četiri opštine na severu Kosova i Metohiji treba sami da odluče da li će učestvovati na glasanju o smeni albanskih gradonačelnika.

"Bez obzira na nedavne razočaravajuće izjave političkih koje obeshrabruju birače da ostvare svoja demokratska prava, birači u svakoj opštini odlučuju da li će glasati ili ne opoziv gradonačelnika 21. aprila. Učešće svih zajednica u demokratskim procesim i institucijama je od ključnog značaja za omogućavanje normalizacije", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Dodaje se da je više od 20 odsto upisanih birača u svakoj od četiri opštine - Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan - potpisalo zahteve za opoziv albanskih gradonačelnika.

Ističe se da birači imaju pravo da očekuju da se na njihovu inicijativu odgovori u skladu sa relevantnim zakonodavstvom.

"Centralna izborna komisija (CIK) je nadgledala proces uz poštovanje pravnog okvira, te će se savetovati da izbegavaju inovativne pristupe, kao što su korišćenje kamera na biračkim mestima, što bi zahtevalo detaljnije razmatranje i odgovarajuće konsultacije", naveli su iz OEBS-a.

Srpska lista saopštila je u ponedeljak da neće učestvovati na glasanju za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu, uz tvrdnju da njihov stav dele i Srbi na Severu.

Na tu odluku, kako je rekao čelnik ove stranke, Zlatan Elek, uticali su nemogući uslovi celog procesa za šta je okrivio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, navodeći da se on postarao da referendum ne uspe.

Elek je istakao da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA