Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić o Vučićevoj poseti Parizu: "Tako obezbeđujemo svoju budućnost i štitimo naše interese"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upravo je saradnja sa Francuskom sve značajnija, u brojnim oblastima, između ostalog i u infrastrukturi, dodao je ministar

  • 3
Goran Vesić Foto: Marko Jovanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas, povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu, da je važno što Srbija, kao jedna mala zemlja, ima tako moćnog saveznika poput Francuske, dodajući da Vučić neguje lično prijateljstvo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, što je dodatni razlog izuzetnih odnosa dve zemlje.

"Francuska je u ovom trenutku jedna od dve najznačajnije države Evropske unije a Makron je lider u EU, koji je, praktično u Uniji nasledio Angelu Merkel. Poseta Parizu i Vučićev sastanak sa Makronom znači da imamo dijalog sa EU na najvišem nivou", rekao je Vesić za TV Hepi.

Naveo je da je EU najznačajnji partner Srbije, a u okviru saradnje sa Unijom, upravo je saradnja sa Francuskom sve značajnija, u brojnim oblastima, između ostalog i u infrastrukturi.

"Obnavljamo staro prijateljstvo. Vučić i Makron obnovili su staro savezništvo Srbije i Francuske iz oba svetska rata. Dobro je da mala zemlja, poput Srbije može da ima tako moćnog saveznika u Evropi, kao što je Francuska, koja ima najjaču vojsku na kontinentu. Tako obezbeđujemo svoju budućnost i štitimo naše interese", poručio je Vesić.

On je naveo i da svečani doček za predsednika Srbije u Jelisejskoj palati pokazuje da u pitanju staro, istorijsko prijateljstvo dve zemlje, koje obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Takav doček pokazuje da smo saveznici, da Srbija nije država koja je nastala pre 10, 15, 20 ili 30 godina, bez istorije. U Francukoj su gestovi važni, a ovim su pokazali koliko je Srbija važna", rekao je Vesić i podsetio da je Srbija jedina zemlja koja ima spomenik zahvalnosti nekoj drugoj državi i to, upravo – Francuskoj".

Vesić je dodao i da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i zbog prijateljskih odnosa dvojice predsednika.

"Predsednik Vučić ima uticaj u svetu. Nije baš uobičajeno da predsednik zemlje od sedam miliona stanovnika bude dočekan na ovaj način… Naš predsednik je najavio posetu Makrona, jednog od najvažnijih lidera, Srbiji. Vučić neguje svoja prijateljstva, ima lične i dobre kontakte sa prijateljima Srbije, i kada se tako bavite svojom zemljom, onda možete da očekujete da država dobije više poštovanja na međunarodnoj sceni", rekao je Vesić.

Ukazao je na značaj saradnje dve zemlje u oblasti namenske industrije, a posebno na nabavku "Rafala", jednog od tri najbolja vojna aviona na svetu, i prvog sa zapada u srpskoj armiji, što će značiti da Srbija može sama da brani sebe i svoje nebo.

"Srbija nije ni u jednom vojnom paktu, nezavisna je, vodi samostalnu odbrambenu politiku i važno je da se zaštitimo. U vremenima koja dolaze, a koja su veoma neizvesna, spasonosno je da imamo snažnu vojsku", rekao je Vesić.

Pohvalio je i saradnju i oblasti energetike, koja će Srbiji omogućiti da u budućnosti ne brine za energetsku bezbednost, a posebno istakao značaj saradnje sa Francuskom u oblasti infrastrukture.

"Razvoj jedne zemlje, suštinski je vezan za razvoj infrastrukture, da povežemo putevima i prugama delove svoje zemlje, ali da se povežemo i sa susedima, što i činimo", rekao je Vesić.

Kao dva, u ovom trenutku, najvažnija francuska ulaganja u Srbiji, spomenuo je kompaniju "Vansi", koja je koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", kao i projekat izgradnje beogradskog metroa.

"U narednih nekoliko dana poptisaću ugovor o izgradnji depoa, sa predstavnicima ’Power China’ i francuskog ’Alstoma’. Tražićemo i partnera za upravljanje sistemima za preradu otpadnih voda. Kroz projekat ’Čista Srbija’ ulažemo više od 3,5 milijardi evra u izgradnju postrojenja za preradu kojima treba da upravlja velika kompanija koja to ume", dodao je ministar Vesić i rekao da se nada da će francuske kompanije graditi dve najveće fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu i to u Velikom Selu i Batajnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A?

    9. april 2024 | 19:18

    Znamo mi to, ali šta ćemo sa budućnošću Srbije i interesima Srbije?

  • Veteran1947

    11. april 2024 | 14:09

    Tako je Vešću, baš ste lepo rekli, da štitite vaše interese, I to lične, a ne srpskoga naroda, i uveličavate vaše račune u inostranim bankama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA