Vreme čitanja: oko 4 min.

Drecun: Kurti po svaku cenu želi da zadrži vlast na severu Kosova i Metohije

M. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

https://cms.run/#/posts/all?id=3870815

  • 9
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Narodni poslanik Milovan Drecun ocenio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koristi izjašnjavanje o gradonačelnicima kako bi po svaku cenu zadržao vlast na severu Kosova i Metohije i ocenio da mu je namera da u tom cilju iskoristi sve što ima na raspolaganju.

Drecun je za Tanjug, komentarišući uslove pod kojima se održava glasanje za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM rekao da bi najjednostavnije rešenje bilo da gradonačelnici podnesu ostavke kada bi za to postojala politička volja u Prištini i na Zapadu.

On je ocenio da Zapad i Kurti koristeći referendum, žele da odgovornost i krivicu prebace na Srbe, kako bi mogli da kažu da Srbi ne žele da učestvuju u demokratskim procesima iako, kako kaže, glasanje organizovano na ovakav način nije demokratsko.

"Onda Zapad jednostavno može da kaže 'u redu, ako nećete da učestvujete onda Kurti ima prava da vlada do 2025. godine sa tim gradonačelnicima i onda je sve i legitimno i legalno'", primetio je Drecun.

On je ocenio da će Zapad podržati takve odluke i da sve čini, kako je rekao, da omogući Kurtiju da uspostavi punu kontrolu Prištine nad celom teritorijom KiM uključujući i sever.

"Mogu tu i tamo da mu (Kurtiju) prigovore nešto oko procedura, oko sprovođenja njegovih odluka, ali Zapad će sada prebaciti odgovornost na Srbiju. Iako im je potpuno jasno da su ovo potpuno neregularni uslovi za održavanje referenduma, reći će - 'evo, Srbija nije želela da učestvuje, a Kurti je učinio sve da deeskalira situaciju na severu'", objasnio je Drecun.

On ocenjuje da Kurti ne obraća pažnja na to što se prošle godine sa severa KiM odselilo skoro 14 odsto Srba, a mnogo Albanaca, više stotina njih je upisano u međuvremenu u biračke spiskove, iako ne žive na severu.

Drecun dodaje i da Priština povlači poteze koji za cilj imaju da otežaju Srbima da na referendumu postignu potrebnu većinu od 50 odsto plus jedan glas - onemogućava se glasanje poštom, postavljaju se kamere na biračkim mestima.

On navodi i da se suštinski ništa ne bi promenilo, čak i ako bi došlo do smene gradonačelnika na referendumu, jer bi albanski odbornici ostali na vlasti.

"Mislim da je Kurtijev ključni cilj da zadrži punu administrativnu kontrolu, odnosno vlast u ove četiri opštine na severu Kosova, jer u protivnom bi se suočio sa velikim problemima i oko ostanka specijalnih parapolicijskih jedinica na severu, i oko eksproprijacije zemlje, i oko nametanja mnogih drugih odluka koje su štetne po interese i opstanak srpskog naroda", ocenio je Drecun.

Drecun dodaje da Kurti i popis stanovništva pokušava da organizuje sa skrivenim namerama i upozorava da bi njegovo sprovođenje u sadašnjim uslovima išlo na štetu Srba.

On objašnjava da Srbi koji su napustili KiM zbog terora koji su trpeli neće biti obuhvaćeni, a i da je nejasno kako bi proces popisivanja izgledao jer nema dovoljno popisivača srpske nacionalnosti.

"Takođe, vidi se da Kurti namerava da iskoristi taj popis za pokretanje nekakve tužbe za ratnu oštetu, za navodni genocid protiv države Srbije", rekao je Drecun.

On dodaje da je krajnji Kurtijev cilj da u potpunosti integriše sever KiM u tzv. Kosovo i da tamo instalira sve institucije samoproglašene države, a da ukine sve institucije države Srbije.

"Nedavno je jedan od te četvorice, nazovi gradonačelnika na severu, izjavio da Srbi neće moći da pobede na referendumu. Očigledno je znao šta Priština priprema. I iz te njegove izjave se vidi težina situacije u kojoj se nalazi srpski narod - po principu, i ako uzmeš kajaćeš se, i ako ne uzmeš kajaćeš se", rekao je Drecun.

Srpska lista je u nedelju saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM, jer je, kako je istakao predsednik SL Zlatan Elek, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Elek je istakao da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Evropska unija pozvala je Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje u glasanju koje treba da se održi 21. aprila

Portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali je na brifingu za medije u Briselu, na pitanje albanskog novinara da prokomentariše ovu odluku kao i odluku Srpske liste da ne učestvuje u popisu stanovništva na KiM, rekla da EU žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u ovim izborima, kao i zbog odluke da pripadnici srpske zajednice ne učestvuju na popisu stanovništva na KiM, koji je počeo u petak, 5. aprila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    10. april 2024 | 18:24

    Ovaj nema srama.

  • JA

    10. april 2024 | 18:38

    E neka si im rekao...

  • PR 1

    10. april 2024 | 18:25

    To je sasvim normalno jer je to teritorija njihove države,ne žele državu u državi i neka vam budevjasno da je priznanje i pomirenje jedino moguće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA