Vreme čitanja: oko 3 min.

Dačić: Hvala Gani što poštuje međunarodno pravo i ne priznaje tzv. Kosovo

I. A.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar je dodao da Srbija i danas sa ponosom baštini tradicije pokreta nesvrstanih i da i dalje dobro zna uvažava i neguje različitosti

  • 2
Ivica Dačić Foto: Filip Plavčić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je Srbija zahvalna Gani na tome što poštujući međunarodno pravo i osnovne principe, sadržane u povelje Ujedinjenih nacija ne priznaje tzv. Kosovo i naglasio da će i Beograd čvrsto stajati uz Ganu, u zaštiti njenih interesa.

Dačić je to poručio na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova upriličenom povodom 65 godina od uspostavljana formalnih diplomatskih odnosa između Srbije i Gane na kojem se zajedno sa šeficom diplomatije te zemlje Širli Ajorkor Bočvej obratio polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova i studenteima iz Gane, koji u okviru programa "Svet u Srbiji" studiraju u Srbij.

"Republiku Srbiju i Ganu vezuju prijateljski odnosi koji traju formalno punih 65 godina. Za to vreme, između naših država stvorene su čvrste i neraskidive veze, kako na političkom planu, tako i među građanima", rekao je Dačić.

On je istakao da su afričke države koje su se u periodu nakon Drugog svetskog rata oslobađale od, kako je rekao, "kolonijalnog jarma", najvećeg i najiskrenijeg prijatelja u Evropi imale u tadašnjoj Jugoslaviji.

"Suštinski to je značilo da je tadašnja Jugoslavija pružila ruku prijateljstva, ali i učinila veoma konkretne stvari. Ekonomska saradnja je cvetala, sarađivali smo u svim oblastima, ali najvažnije od svega je to što je Jugoslavija afričke zemlje tretirala onako kako to nije činila ni jedna druga država sa takozvanog razvijenog zapada, potporno ravnopravno, sa punim uvažavanjem", naglasio je Dačić.

Ministar je dodao da Srbija i danas sa ponosom baštini tradicije pokreta nesvrstanih i da i dalje dobro zna uvažava i neguje različitosti.

"Svesni smo da su upravo te različitosti bogatstvo na kojem gradimo naše odnose i bolju zajedničku budućnost. Kao što su 1961. godine, sa prvog Samita Pokreta nesvrstanih, na kojem je bio i tadašnji predsednika Gane Kvame Nkrumaha, upućene poruke mira, solidarnosti i međusobnog uvažavanja i razumevanja, tako su i danas ove poruke neophodne za prevazilaženje kriza, koje se samo pojačavaju širom sveta", rekao je Dačić.

Ocenio je da se danas, nažalost upravo na primeru Srbije može viditi kako su svi principi međunarodnog prava i poretka, za koje se Srbija zajedno sa Ganom zalagala kroz istoriju, najgrublje pogaženi.

"Zato želim i ovom prilikom da se zahvalim našim dragim prijateljima iz Gane, što poštuju međunarodno pravo i osnovne principe, sadržane u povelje Ujedinjenih nacija, i ne priznaju jednostranom proglašenu nezavisnost, tzv. Kosova. Budite uvereni da će i Srbija čvrsto stajati uz Ganu, u zaštiti vaših interesa, i da ćemo nastaviti da vam budemo povzdani saveznici", naglasio je Dačić.

Bočvej je obraćajući se polaznicima Diplomatske akademije i studentima istakla su između Srbije i Gane postoji veoma jaka prijateljska veza koja datira još od 1959. godine.

"Odnos između naše dve zemlje je veoma jak. Pokazali smo da smo zaista pravi prijatelji i da između dve zemlje postoji uzajamno poštovanje. Koreni prijateljstva sežu veoma duboko od susreta dva tadašnja predsednika, predsednika Kvame Nkrumahaumaha i predsednika (Josipa Broza) Tita, koje možemo opisati kao vizionarske vođe, koji su u to vreme bili dva od osnivača pokreta nesvrstanih", rekla je Bočvej.

Ona je ocenila da je ta vizionarska politika formiralo temelj trajnog prijateljstva između dve zemlje.

"Stajali smo zajedno, zalažući se za prava svih naroda da idu svojim putem razvoja i napretka. Tokom decenija, naša saradnja je prevazišla političke granice, obuhvatajući širok spektar oblasti od politike do ekonomije, i od kulture do obrazovanja. Svi vi koji imate ili učestvujete u projektu "Svet u Srbiji" svedočite o ovom projektu koji je svetionik saradnje i prijateljstva Gane i Srbije", rekla je Bočvej i dodala da je on pomogao je bezbrojnim mladim umovima iz Gane da ispune svoje akademske težnje i značajno doprinesu svojim zajednicama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    12. april 2024 | 13:38

    Ne bojimo se mi Gane, već potpisnika Briselskog i Ohridskog sporazuma

  • Blok27

    12. april 2024 | 16:48

    Ovaj celi zivot na drzavnim jaslama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA