≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brnabić: Prihvatila sam sve predloge opozicije osim da se odlože izbori u Beogradu, to je protivustavno

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana Brnabić održava konferenciju za štampu

  • 24
Skupština Srbije  Ana Brnabić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić održava konferenciju za medije povodom najnovijih dešavanja u zemlji u vezi sa izborima u Beogradu.

Ona je istakla da je juče odgovorila na predloge koji su stigli od poslaničkih grupa i parlamentarnih stranaka koji se tiču dve teme: primene ODHIR preporuka i na koji način raditi na uvidu, reviziji i kontroli biračkog spiska.

- Ozbiljno sam se bavila predlozima i pokušala još jednom da budem dovoljno otvorena kako bi našli neki dogovor i počeli zajedno da radimo na primeni ODHIR preporuka. Moj odgovor je da sam prihvatila sve predloge, posebno ove koji su dolazili od opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja osim da obustavimo sve izborne radnje za izbor odbornika u Skupštini Beograda i da odložimo izbore, to je direktno suprotno Ustavu - navela je.

Ona je dodala da je prihvatila predlog SDA i PDD da se izbori pomere između 29. septembra i 13. oktobra ukoliko se svi ostali slože i formiranje radnog tela za izmene i dopune zakona u skladu sa ODHIR preporukama.

- Meni je danas od Srbije protiv nasilja stigao novi zahtev koji nema nikakve veze sa dosadašnjim. Zahtev je da Narodna skupština dvotrećinskom većinom usvoji zakon kako bi se svi lokalni izbori u Srbiji održali u istom danu 2024. godine. Nema veze što smo imali lokalne izbore, nema veze kad im je vreme i koliko je Ustavom zagarantovan mandat, skraćujemo mandate i kažemo kada će biti lokalni izbori. Nije prošlo ni 7 dana od kada sam vam rekla zašto to neću da prihvatim. Prvo su tražili da nekom na silu skratimo mandat, a sada predlažu da se određenim lokalnim samoupravama skrate mandati za više od 3 godine - pojasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je opozicija okupljena oko liste Srbija protiv nasilja zahtevala da se nekima produži mandat i do godinu dana, dok bi se drugima skratio za čitave tri godine.

- Nema ustava, zakona, demokratskih normi... To je najnoviji zahtev od ovog jutra. Da ne pominjem ludost da se predlaže izmena ustavnog zakona, a to što oni predlažu podrazumeva prethodnu promenu ustava. Mi ustav menjali nismo, ne prelazimo sa starog na novi, pa ne znam u skladu sa kojim pravilima bismo menjali ustavni zakon. Političke stranke i pokreti oko Đilasove liste obavestili su me danas da su pre 4 dana obratili OEBS-u sa zahtevom da on posreduje u "postpredizbornoj krizi u Srbiji", kako je oni nazivaju. Imate ljude koji su bacali drvlje i kamenje na mene što sam na sastanak u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore, a nisu imali pravo glasa - dodala je predsednica Skupštine.

Ona je dodala da samo nekoliko dana kasnije oni zovu OEBS da moderira dijalogom u okviru Skupštine Srbije. 

- Mi ne možemo da pričamo, pa OEBS treba da posreduje. Dan pre toga su rekli da ponižavam Skupštinu jer sam pozvala nekog kao gosta. Svi su se lepo potpisali na to pismo i ljubazno mole predsedavajućeg da kaže ko je njegov posredni predstavnik i ako ima bolji način da predloži kako da se moderira razgovor u Skupštini Srbije. Oni misle da valjda OEBS treba da posreduje između izabranih predstavnika od strane građana Srbije - dodala je.

Brnabić je pojasnila da od liste Srbija protiv nasilja dobija dva do tri različita zahteva nedeljno i dodala da će sastanak biti održan sutra u 9 ujutru.

- Formiramo komisiju za rad na izmenama i dopunama zakona u skladu sa ODHIR preporukama do kraja nedelje i radno telo za uvid u birački spisak - navela je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Апокалипса

    16. april 2024 | 13:52

    Подршка председници Народне скупштине Републике Србије. ❤️🇷🇸

  • Alma

    16. april 2024 | 13:43

    Ovo vredi saslušati jer do sada smo uvek viđali gazdu,svaka promena dobro dođe.

  • Ljubicica

    16. april 2024 | 14:28

    Ne znaju vise sta ce opozicija od muke znaju da nemaju sanse na izborima,jer ih ne zeli ih narod na vlasti. Ponovo jedna te ista priča i njihovo sopstveno " ne znam šta hoću".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA