≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mirović: Odnose Srbije i Kine karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 2

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je danas da su odnosi Srbije i NR Kine najbolji u svojoj istoriji i da ih karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima.

On je na sastanku sa delegacijom Provincije Hebej koju je predvodio Ni Juefeng, sekretar Komiteta Komunističke partije Kine u toj provinciji poručio da su predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping stvorili okvire koji su dali podsticaj za razvoj i saradnju pokrajina, saopštila je Pokrajinska vlada.

Imajući u vidu visok stepen razvijenosti Provincije Hebej, Mirović je naveo da je za AP Vojvodinu važno da se razgovara o ulaganjima u poljoprivredu i informacioni sektor, ali i druge oblasti od zajedničkog interesa.

Na sastanku u Pokrajinskoj vladi razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima intenziviranja odnosa u cilju daljeg razvoja ekonomskih veza.

Sagovornici su se saglasili da obe strane imaju mnogo toga da ponude i u kulturi, sportu, obrazovanju i turizmu, te da su to oblasti sa velikim potencijalom za razvijanje partnerstva i prijateljstva.

- Želimo da povećamo obim investicija u Vojvodini i da podstaknemo kineske kompanije da nastave da ulažu u našu zemlju. Radimo zajedno na mnogim poljima, na velikim infrasturukturnim projektima, i to je odraz pravog prijateljstva naše dve zemlje - naveo je Mirović.

Ni Juefeng istakao je da je delegacija Hebeja u prvoj zvaničnoj poseti AP Vojvodini od potpisivanja Sporazuma dve pokrajine poručivši da su privrednici i preduzetnici iz Vojvodine dobrodošli u tu zemlju.

Provincija Hebej je jedna od najrazvijenijih kineskih provincija sa 75 miliona stanovnika i bruto društvenim proizvodom od 550 milijardi dolara.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, kao i predstavnici Ministarstva nauke i tehnologije i Kancelarije spoljnih poslova Provincije Hebej.

Kineska delegacija je nakon sastanka posetila Institut "Biosens" u Novom Sadu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. april 2024 | 19:21

    SRBIJI JE MESTO U BRIKSU SA PRIJATELJIMA KOJI IMAJU EKONOMSKI NAPREDAK A VOJNO PARIRAJU NATO PLANOVIMA ZA OSVAJANJE SVETA!!! BRISEL NAS NEZELI -ZELE VELIKU ALBANIJU BEZ SRBA NA BALKANU!!!

  • Casablanka Barbut

    16. april 2024 | 19:06

    Mirovic je covek koji ceo zivot zivi od prodaje magle. I pliva tako godinama. Neverovatno, ali istinito i na kraju krajeva svaka mu cast i treba tako da radi, kad je jos pre 20 godina provalio da oko njega zive poslusne i lakoverne ovce !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA