≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Božović se sastao sa gradonačelnikom Njujorka: Uputio mu poziv za EXPO i upisao se u knjigu počasnih gostiju

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom srdačnog razgovora, generalni konzul Božović izrazio je zahvalnost gradonačelniku Adamsu na ostvarenoj saradnji u proglašavanju 26. februara Danom srpskog nasleđa u Njujorku

  • 0
Gradonačelnik Njujorka i konzul Srbije Foto: Generalni konzulat Srbije u Njujorku

Sastanak dr Vladimira Božovića, generalnog konzula Republike Srbije u Njujorku, sa Erikom Adamsom gradonačelnikom Njujorka Njujork, održan je u ponedeljak u istorijskom zdanju Gradske kuće Njujorka, bio je posvećen jačanju veza između Srbije, ovdašnje sprske zajednice i grada Njujorka kroz saradnju u različitim sektorima.

Tokom srdačnog razgovora, generalni konzul Božović izrazio je zahvalnost gradonačelniku Adamsu na ostvarenoj saradnji u proglašavanju 26. februara Danom srpskog nasleđa u Njujorku. Istakao je da je ovaj izuzetan gest gradonačelnika Adamsa naišao na vrlo pozitivan odjek ne samo unutar ovdašnje srpske zajednice, već i u samoj Srbiji.

Preneo je spremnost za dalju saradnju sa srpskom zajednicom u promovisanju zajedničkih kulturnih ikona poput Nikole Tesle i dešavanja unutar zajednice.

Božović je takođe obavestio gradonačelnika Adamsa o dosadašnjem toku obnove Srpske pravoslavne crkve Svetog Save na adresi 20 West 26th Street, nakon požara 2016. godine. Takođe je informisao o spremnosti SPC i srpske zajednice na saradnju sa gradskom upravom u cilju sveobuhvatne rekonstrukcije ove zgrade koja predstavlja kulturni spomenik Njujorka.

U ovom kontekstu je ukazao da je i buduća zgrada Generalnog konzulata Srbije na 35 ulici takođe na listi kulturnih dobara Njujorka. Generalni konzul  uputio je poziv gradonačelniku Adamsu za posetu Srbiji i učešće grada Njujorka na Specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 koju organizuje Beograd, na temu "Igraj za čovečanstvo: Sport i muzika za sve".

Ukazao je da poseban karakter ovog dešavanja nudi izuzetnu priliku za inovativnu saradnju u različitim oblastima. Takođe je preneo zainteresovanost pojedinih srpskih IT kompanija za otvaranje svojih američkih predstavništva u Njujorku.

Gradonačelnik Erik Adams je zahvalio generalnom konzulu Božoviću na dosadašnjem angažmanu i saradnji. Ponovio je predanost grada Njujorka u pogledu kreiranja partnerskih odnosa sa srpskom zajednicom i Srbijom.

Pohvalio je doprinos srpske zajednice kulturnom identitetu grada i izrazio želju za sagledavanjem mogućnosti za dalji zajednički angažman. Zahvalio je na upućenom pozivu za posetu Srbiji i iskazao spremnost za njenu realizaciju u okviru njegove buduće evropske ture.

Istakao je zainteresovanost za detaljnije razmatranje predloženih oblika saradnje u okviru dalje komunikacije sa generalnim konzulom Božovićem.

Na kraju sastanka, generalni konzul Božović se upisao u knjigu počasnih gostiju Gradske kuće Njujork. Sastanak je potvrda zajedničke posvećenosti daljem produbljivanju dugogodišnjeg prijateljstva između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, postavljajući temelje za buduće zajedničke napore između Srbije i grada Njujork.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA