Vreme čitanja: oko 2 min.

Izveštaj UN u Srbiji za 2023

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pridržavajući se opšteg principa UN "Da niko ne bude izostavljen", agencije, fondovi i programi UN u Srbiji doprineli su sa više od 80 miliona dolara tokom prošle godine

  • 0
Ujedinjene nacije Foto: Tanjug/AP

Ujedinjene nacije su u partnerstvu sa Vladom Srbije ostvarile značajan napredak, saopštila je danas Kancelarija Stalnog koordinatora UN u Srbiji, objavljujući Izveštaj o rezultatima za 2023. godinu.

Ovaj zajednički napor, koji uključuje 20 agencija, fondova i programa UN, fokusira se na ubrzavanje Ciljeva održivog razvoja u okviru tri strateške oblasti: zelene transformacije, razvoj ljudskog kapitala i utvrđivanje agende vladavine prava i ljudskih prava.

Pridržavajući se opšteg principa UN "Da niko ne bude izostavljen", agencije, fondovi i programi UN u Srbiji doprineli su sa više od 80 miliona dolara tokom prošle godine, stoji dalje u saopštenju. UN su se fokusirale na podršku strategijama za smanjenje energetskog intenziteta i emisija i povećanje kapaciteta zemlje za obnovljivu energiju, uključujući energetsku efikasnost, energetsko siromaštvo zagađenje vazduha, i transformaciju privrede.

Ove strategije su, takođe, razmatrale pravednu tranziciju privrede, zalažući se za pravičnost i socijalnu pravdu u prelasku ka niskougljeničnoj ekonomiji, saopštila je Kancelarija Stalnog koordinatora UN u Srbiji.

Implementacija ovih akcija je rezultirala izvanrednim rezultatima: javne zgrade sada troše 30 odsto manje energije i imaju 20 odsto manje emisije CO2. Podržavanjem više od 600 malih i srednjih preduzeća u digitalizaciji, finansijama i zelenoj i kružnoj ekonomiji, otvoreno je 270 novih radnih mesta, navedeno je u saopštenju.

UN je nastavio da promoviše univerzalni pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i jača otpornost javnog zdravstvenog sistema na šokove i krize, takođe i kroz poboljšanu agendu e-zdravstva.

Proširen je pristup uslugama socijalne zaštite ugroženim grupama, uključujući Rome, žene u nepovoljnom položaju, mlade koji napuštaju nadzornu negu, osobe sa invaliditetom i starije osobe, stoji u saopštenju.

Proces pretvaranja obrazovanja u inkluzivnije, uključujući migrante i izbeglice, ubrzao se, u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, nastavnicima i savetodavnim telima.

UN je podržao Srbiju u usklađivanju sa međunarodnim standardima ljudskih prava i rodne ravnopravnosti kroz usaglašavanje sa međunarodnim obavezama u jednogodišnjoj kampanji posvećenoj ljudskim pravima povodom obeležavanja 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, navedeno je u saopštenju.

Druge oblasti podrške prioritizovale su mere protiv korupcije i trgovine ljudima.

Pojačani su napori da se unaprede sistemi upravljanja na lokalnom nivou, uz povećan kapacitet za rodno odgovorno i budžetiranje prilagođeno deci i podršku digitalnoj transformaciji usmerenoj na ljude, stoji u saopštenju.

UN je nastavio da proširuje zaštitu za migrante i izbeglice kroz razvoj politike i pravnu pomoć, uključujući identifikaciju blizu 800 pojedinaca u riziku od apatridije u neformalnim naseljima u okviru kampanje #IBelong.

Uz kolektivne napore i kontinuirano nastojanje Ujedinjenih nacija zajedno sa Vladom Srbije, preduzimaju se značajni koraci ka održivoj i pravednoj budućnosti, navela je Kancelarija Stalnog koordinatora UN u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA