Vreme čitanja: oko 1 min.

Lajčak: Pojedinačne odluke poput ukidanja dinara koče proces normalizacije

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izaslanik EU je naveo da će do kraja svog mandata, koji ističe 31. avgusta, u potpunosti biti posvećen normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

  • 4
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Marko Đoković

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je teško voditi dijalog u pravcu normalizacije, zbog čestih stagnacija i zaustavljanja procesa izazvanih pojedinčanim odlukama, poput odluke Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

''Trenutno je najveće pitanje kako ublažiti uticaj odluke kosovske Centralne banke o gotovinskim transakcijama. To je realnost koja je proizvod veoma niskog nivoa poverenja između dva društva, između Kosova i Srbije uopšte", istakao je Lajčak za sarajevski N1.

On je rekao da i srpsko i albansko društvo na KiM ''moraju da shvate'' da bez normalizacije odnosa nema napretka ka Evropskoj uniji.

Izaslanik EU je naveo da će do kraja svog mandata, koji ističe 31. avgusta, u potpunosti biti posvećen normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i negirao da će svoj mandat završiti ranije.

Dodao je da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj narednih dana poslati pismo ambasadorima koji predstavljaju zemlje članice u političkom i sigurnosnom komitetu, tražeći od njih da predlože nominacije za naslednika za funkciju specijalnog izaslanika za dijalog.

Komentarišući eventualni dolazak bivšeg predsednika Slovenije Boruta Pahora na njegovu funkciju, Lajčak kaže da ne može da utiče na odluku ko će biti njegov naslednik, ističući da je Pahor zainteresovan za region i da je to, naravno, važan faktor.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    20. april 2024 | 09:06

    Da vi sa zapada ne gurate nos tamo gde vam nije mesto odavno bi mi završili sa njima. Ti sad kao pričaš o nekoj normalizaciji. Sve sto oni urade to vi dirigujete, sve se bojim da mogu prstom da mrdnu bez podrške zapada. A te tvoje priče o normalizaciji odnosa možeš da okačiš mačku o rep. Ja ne vidim da je Srbija išta dobila, a oni uzimaju li uzimaju, svaki dan nešto novo. Dobra ti ta normalizacija.

  • Nikolas

    20. april 2024 | 08:17

    BRISEL I VELIKOALBANCI UKIDANJEM DINARA PROTERUJU SRBE I STVARAJU VELIKU ALBANIJU BEZ SRBA!!! NATO VRSI GENOCID NAD SRBIMA!!!! NATO RAUS!!!!!

  • нибрС

    20. april 2024 | 08:36

    Потрудиће се наша страна да ништа не кочи процес "нормализације"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA