Vreme čitanja: oko 4 min.

Pastor: Podržavamo sastav vlade, Vučevićev ekspoze hrabar

T. U.

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je naveo i da je najprirodnije da predsednik najjače političke stranke u Srbiji bude predsednik vlade

  • 0
Skupština Srbije sednica Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da oni podržavaju sastav nove Vlade Srbije koji je predložio mandatar Miloš Vučević i ocenio da je njegov ekspoze bio hrabar, jer je govorio o svakoj sferi društvenog života i obuhvatio teme o kojima se u Skupštini ranije nije govorilo ili je to bilo u znatno manjoj meri.

"O svakom susedu, o svakoj susednoj državi Srbije, govorili ste u veoma pozitivnom i afirmativnom tonu, što ja smatram veoma pozitivnim iskorakom. Drago mi je što ste na prvom mestu spomenuli Mađarsku, sa kojom Srbija već više od deset godina gradi strateško partnerstvo", rekao je Pastor.

On je naveo i da je najprirodnije da predsednik najjače političke stranke u Srbiji bude predsednik vlade.

"Pored toga, raduje nas što ste vi iz Autonomne pokrajine Vojvodine, iz Novog Sada i što ste tri puta bili birani za gradonačelnika Novog Sada", kazao je Pastor.

Dodao je da je za vreme mandata Miloša Vučevića u Novom Sadu uloženo milion evra u mađarski kulturni centar, završeno obnavljanje crkve Svete Elizabete, obezbeđen stabilan budžet za novosadsko pozorište na mađarskom jeziku i završena izgradnja studentskog doma Evropa.

Naglasio je i da su određena naseljena mesta i pojedine ulice ispisane na mađarskom jeziku, što ranije nije bio slučaj.

Pastor je pohvalio i što se u sastavu nove Vlade nalaze tri ministra koja pripadaju nacionalnim manjinama, i napomenuo da SVM neće imati ministre u vladi, ali će imati osam državnih sekretara.

"Nećemo imati člana Vlade i to je stav koji imamo deset godina. Mi smo se videli prošle nedelje, dogovorili smo se za 25 sekundi. Imaćemo ukupno osam državnih sekretara i u narednom periodu ćemo potpisati i koalicioni sporazum", poručio je Pastor.

Kako je naveo, oni su od 2015. govorili o opasnostima koje sa sobom nosi migrantska kriza.

"Od oktobra 2023. godine nema ilegalnih migranata na ulicama, nema ni na trgovima, nema ni u šumama, ni u šumskim područjima i građani se na svakom području naše zemlje osećaju sigurno. Zamolio bih da ove mere održimo i u budućnosti. Znam da je to izuzetno skupo, policija je non-stop na terenu, ali mislim da građani to zaslužuju", istakao je Pastor.

Dodao je da je srećan jer se nazire svetlo na kraju tunela kada je reč o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, konkretno između Novog Sada i Subotice.

"Mislim da ćemo ubrzo videti koliko je značajan projekat ne samo za Srbiju, ne samo za Mađarsku, nego za čitav naš region", kazao je Pastor.

Istakao je da u Vojvodini trenutno ima 17 infrastrukturnih kapitalnih projekta, što govori koliko se na tom području gradi.

Pastor je zahvalio Vučeviću što je u svom ekspozeu pomenuo i pokojnog Ištvana Pastora koji je bio lider SVM i predsednik Skupštine Vojvodine.

"Čini mi se da je on jedini političar ili jedina osoba koju ste Vi citirali u Vašem ekspozeu i to je velika čast", rekao je Pastor.

Vučević je odgovarajući Pastoru rekao da je vođen rezultatima krenuo od Mađarske, kada su u pitanju ocene međususedskih odnosa.

"Ištvan Pastor je zaista mnogo doprineo, zajedno sa Viktorom Orbanom i Aleksandrom Vučićem, na stvaranju jednog ambijenta koji ja mogu da svedočim. Dolazim sa severa naše države i delovalo je filmski nemoguće da će, posle burnih perioda grešaka jednog i drugog naroda, biti ovakvi odnosi između dve države", rekao je Vučević i dodao da je upravo zbog toga citirao Ištvana Pastora.

Kada su u pitanju projekti od lokalnog značaja, vodićemo računa o ravnomernom razvoju svih delova Srbije, poručio je.

Vučević je istako da mu je žao što je Pastor odbio da bude ministar u novoj Vladi, ali da je time pokazao da se ne bori za fotelju već za konkretne rezultate na poljima koji su najbitniji i najvažniji za mađarsku zajednicu u Srbiji.

Naglasio je da će država nastaviti da brine o bezbednosti građana.

"Mi razumemo muku nekih ljudi koja ih je naterala da izbegnu ili napuste svoje države, ali među onima koji se tako predstavljaju ima onih koji nisu baš mukom naterani, nego su po nekoj drugoj agendi krenuli na to putovanje. Kako god, svi će biti lepo i dobro dočekani jer je to u duhu našeg naroda i naše države", kazao je Vučević.

Osvrnuvši se na brzu prugu Beograd - Novi Sad - Subotica, Vučević je rekao da za građane Srbije biti revolucionarno da od Subotice do Beograda stignu za 80 minuta.

"Nema nikakvog opravdanja da idete kolima ili da ne koristite brzi voz. To je nova dimenzija Srbije i to jeste skok u budućnost o kojoj smo pričali. Tako da me raduje saradnja sa vama i na moju podršku uvek možete da računate", poručio je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA