Vreme čitanja: oko 2 min.

Ambasador Kine Li Ming: "Dvostruke standarde ne treba primenjivati na KiM i rezoluciju o Srebrenici"

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvostruke standarde ne treba primenjivati na KiM i rezoluciju o Srebrenici

  • 0
Na Kolarcu održan Kinesko-srpski novogodišnji koncert Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ambsador Kine, Li Ming, izjavio je danas da su teme vezane za rezoluciju o Srebrenici i Kosovu i Metohiji veoma složene i osetljive i naglasio da na ta dva pitanja ne treba primenjivati dvostruke standarde.

- Zalažemo se za principe zasnovane na Povelji UN i međunarodnom pravu, da se poštuju i pridržavaju - rekao je ambasador Li Ming na konferenciji organizovanoj uoči posete predsednika Si Đinpinga Beogradu, a na pitanje novinara da li će tema dovojice šefova država biti i rezolucija o Srebrenici i KiM.

Kina, naglasio je, ima jasan stav da je neophodno da se u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijani integritet i dostojanstvo suverenih zemalja.

Prema njegovim rečima, što se tiče spornih pitanja njih treba rešavati na osnovu potpunih konsultacija i komunikacija.

- Kina i Srbija su čelični prijatelji i dosledno naše dve zemlje jedna drugoj daju međusobnu nedvosmislenu podršku stavovima o pitanjima od suštinskog interesa i onim značajnim za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta - kazao je Li Ming.

- Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, kineska strana poštuje uvek suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume opravdane brige srpske strane po tom pitanju i ceni napore srpske strane za političko rešenje tog pitanja - naveo je ambasdor.

Rezolucija SB UN 1244 bi uvek trebalo da bude temelj i okvir za rešavanje tog pitanja i u tom procesu očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta bi trebalo da bude ispoštovana i ovde ne bi smeli da se primenuju dvosturki standardi.

Ambasador je rekao da je kineska strana primetila, što se tiče rezolucije o Srebrenici da postoji niz sporova po tom pitanju i o tom nacrtu.

- Kineska strana smatra da sve strane treba na osnovu potpune komunikacije i postizanja saglasnosti zajedno da učine stvari u korist regionale stablnosti, i to treba da bude u korist jačanja solidarnosti i stabilnosti a ne suprotno - naveo je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA